пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Культура як соціальна система

Культура розглядається в соціології як складне, динамічне утворення, що має соціальну природу і виражається в соціальних відносини, спрямованих на створення, засвоєння, збереження і розповсюдження предметів, ідей, ціннісних уявлень, які забезпечують взаєморозуміння людей в різних соціальних ситуаціях.

Об'єктом соціального дослідження є конкретне вивчення розподіл існуючих в даному суспільстві форм і способів засвоєння, створення і передачі об'єктів культури, стійкі та мінливі процеси в культурному житті, а також зумовлюють їх соціальні чинники та механізми.

У цьому контексті соціологія вивчає широко поширені стійкі і повторювані в часі різноманітні форми відносин членів соціальних спільнот, груп і суспільств у цілому з природним і соціальним оточенням, динаміку розвитку культури, яка дозволяє визначити рівень розвитку культури спільнот і отже, говорити про їх культурний прогрес чи регрес.

У соціології під культурою в широкому сенсі цього слова розуміють специфічну, генетично не успадковане сукупність засобів, способів, форм, зразків і орієнтирів взаємодії людей з середовищем існування, які вони виробляють в спільному житті для підтримки певних структур діяльності і спілкування. У вузькому сенсі культура практикується в соціології як система колективно поділюваних цінностей, переконань зразків і норм поведінки, притаманних певній групі людей.

Про соціології культури - потрібно говорити як про конкретну, специфічної галузі знання, яка знаходиться на стику областей соціології і культури, і відповідно, вивчає соціальні закономірності розвиток культури, форми прояву цих закономірностей в людській діяльності.

Соціологія культури покликана розкривати суперечливі тенденції, фактори, що впливають на культурогенез, інакше кажучи, на загальну соціологічну картину культури. Кожне з складових це знання - цілий пласт надзвичайно складних і взаємообумовлених елементів: творча діяльність і спосіб ("технологія") людської діяльності; створення, засвоєння, збереження і трансляція ідей, уявлень, культурних норм і цінностей; ступені формування цих цінностей; кількісний та якісний аналіз культурних явищ і т.п.

Соціологія культури чи соціальна культура-це одне з провідних напрямків у західній культурології, склалося до початку XX століття як результат інтенсивного розвитку наук про суспільство і місце в ньому людини, і введене вперше як поняття в соціологічну науку М. Адлером. Під предметом соціології культури він розумів вивчення соціальних чинників становлення і функціонування культурних цінностей і норм, їх вплив на суспільство і соціальну поведінку людини. Традиційно цей підхід можна позначити як аксіологічний (або ціннісний).

З точки зору діяльнісного підходу, культурне і соціальне представляють як співвідношення цілого і його частини, а не як співвідношення цілого і його якості. По Л. Уайту, культура розглядається лише як аспект соціальних взаємозв'язків, а соціологія не може відділити культурне від соціального.

При соціологічному вивченні культури особливе значення має визначення підходу або аспекту, виділення ціннісного або діяльного компоненту, що дозволяє об'єднати елементи культури в систему, провести аналіз на різних ієрархічних рівнях, використовуючи методи двох наук.

Найбільш значними представниками соціології культури, чиї дослідження поставили загальні теоретичні та методологічні питання в цих областях, визначили майбутнє соціології культури як науки, можна вважати М. Вебера і А. Вебера, Т. Парсонса, Леслі Уайта, Р. Мертона, А. Моля та ін.

50.


04.12.2016; 13:28
хиты: 99
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь