пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Феміністичний погляд на головні причини відтворення гендерної нерівності: економічні та психоаналітичні пояснення.

В усіх суспільствах і культурно-історичних епохах, за винятком хіба що ранніх форм культури, панував непохитний закон, аксіома про нерівність статей і про обов’язкове підпорядкування жінок чоловікам.

Існують певні економічні та психоаналітичні пояснення гендерної нерівності. Розглянемо їх більш детально.

Економічне пояснення. Не патріархат, а капіталізм є причиною пригноблення жінок. На це є 3 доводи:

1)жінки завжди працювали, виконуючи часом найнуднішу і найтяжчу роботу, при цьому, складаючи половину населення земної кулі, виконують майже 2/3 усієї роботи, і отримуючи 1/10 світового прибутку і володіють 1/100 світової власності (дані 1980). Так звана жіноча робота, до якої залучені 2/3 жіночого населення розвинених країн, є безоплатною. І це за монетарної економіки, коли престиж і влада залежать від грошей!

2)капіталізм є причиною загострення відношень в сім’ї, непорозуміння між чоловіком і жінкою.

3)капіталізм сприяє розвитку сімї, яка формує умови для утворення патріархату.

Психоаналітичне пояснення:

1)страх смерті. Страх смерті у чоловіків набагато більший ніж у жінок, це в першу чергу пов’язано з репродуктивною функцією жінки, і з тим, що саме жінки в більшості випадків займаються вихованням дітей. Саме тому чоловіки намагаються створити щось набагато триваліше за їх життя і в той же час самореалізуються.

2)подвійне ставлення до матері. З одного боку жінки дарують життя і чоловіки є продовженням своїх матерів, тобто жінок, але за теорією Ходоров, щоб стати незалежним і самоствердитися, хлопчик повинен відмовитись від прив’язаності до матері, тому відкидає усе жіночне. Саме тому протилежне жіночному і є чоловіче.

36.


04.12.2016; 13:28
хиты: 109
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь