пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Загальні положення тдпу в період з появи Київської Русі кінця 18 ст


Виникнення держави і права в Київській Русі має декілька теорій. Однією з таких теорій є літописна “Повість временних літ”, яка була складена ченцем Києво-Печерського монастиря Нестором (1113 р.). Використовуючи як джерела “Повісті” грецькі хроніки та місцеві перекази Нестор виступав проти поширення впливу Візантії на українські землі. З цією метою він тісно пов’язує історію Київської Русі зі світовою. Нестор ставить виникнення української держави в центр історії всіх країн світу і обґрунтовує виникнення української держави шляхом договору.

Отже, однією з теорій походження Київської Русі е договірна теорія виникнення держави і права. Але цією теорією походження давньоруської держави не вичерпується.

Існує інша, класова теорія виникнення держави і права в слов’ян. В її основі лежать такі періоди розпаду первісного ладу і утворення державно-правових стосунків на українських землях. Кінець І тис. до н. е. та на початку І тис. н. е. закінчується розпад родового ладу і починається період “військової демократії”. Період розквіту “військової демократії” мав місце в період II—VI ст. н. е. Саме “військова демократія” є останнім етапом розвитку родового ладу і першим етапом зародження класового суспільства. Це період, коли виникає український етнос під назвою антів і коли з’являються елементи державності: а) територія і поділ населення за територіальною ознакою; б) публічна влада, перші зародки апарату для стягнення дані та викупів; в) відчуження від народу військові дружини та поява війська; г) судові органи; д) спадкове право управління; е) первинна ієрархія божеств. Племена південних слов’ян у VII-ІX ст. вступають у період багатоукладного суспільства. Багатоукладність економіки і поява приватної власності характеризує появу класового суспільства. Спочатку з’являються союзи племен та їх надсоюзи і нарешті, декілька окремих держав-княжінь. Під кінець цього періоду надсоюзи об’єднувались у великі військово-адміністративні одиниці, що можна характеризувати як перші кроки до створеної (882 р.) української держави “Київської Русі” з центром у Києві. Саме із цього часу ми можемо говорити про новий період розвитку дійсно української держави і права.


26.06.2015; 14:13
хиты: 81
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь