пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23.ЛівобережнаУкраїна у складіМосковськоїдержави

мала широкі права автономії і власнуадміністрацію. На чоліукраїнськоїкозацькоїдержавистоявгетьман, якого обирала рада і затверджувавцар. Тому ЛівобережжященазиваютьГетьманщиною. Формально влада належала Генеральнійвійськовійкозацькійраді. Але фактичноадміністративну, військову і судовувладузосередив у своїх руках гетьман.ВуправлінніУкраїноювінспирався на допомогугенеральноїстаршини – писаря, судді, підскарбія, обозного, осавула, а такожГенеральноївійськовоїканцелярії і Генерального військового суду. Зберігалосякозацькевійсько у складі 50 тис. осіб. Діяловласнесудочинство – генеральний, полкові, сотенні та міськісуди.ТериторіяГетьманщиниподілялася на 10 полків: Київський, Стародубський, Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький, Переяславський, Лубенський, Гадяцький, Миргородський і Полтавський, якііменувалися за назвою полкового міста. Полками управляла полкова старшина (обозний, суддя, хорунжий, писар, осавул) на чолі з полковником. Полки поділялися на сотні, очолювані сотенною старшиною.

Для управлінняУкраїною у Москві 1663 р. утворилиМалоросійський приказ, урядовці і воєводиякогознаходилися у великихукраїнськихмістах. Основною ланкоюсудовоїсистемибулиполкові суди. Вони діяли аж до 1763 р. і за своїм складом не відрізнялисявід складу відповіднихполковихканцелярій. Головувавусуді полковник, у засіданні брав участь полковийсуддя. Полкові суди розглядаликримінальні (передусім про вбивства) та цивільнісправи. Вони були судами другоїінстанції для нижчихсудів, а під час військовихпо­ходівфункціонували як військово-польові суди. Існувалитакожсільські суди, загальні для козаків і селян. Гетьман Апостол здійснивдеякерозмежуванняміськихсудів, полкових та сотенних. У 1763 р. суди магістратіввилучалися з під­порядкованостіполковимканцеляріям. Водночасземські суди, вве­денінаприкінці 1763 p., могли розглядатисправиміщан. До складу міськихсудів входили війти, бурмістри.

Крімназванихсудовихорганів, у зазначенийперіодсудовіфункції в Україніздійснювали: цехові, мирові, третейські, а такожярмаркові суди.


26.06.2015; 14:13
хиты: 116
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь