пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Статус шкіл соціальної реабілітації та мета їх створення

Школи соціальної реабілітації та професійні училища соціальної реабілітації є спеціальними навчально-виховними закладами для дітей, які потребують особливих умов виховання, та підпорядковуються Міністерству освіти та науки України.

Діяльність шкіл соціальної реабілітації здійснюється відповідно до Положення про школу соціальної реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.10.1993 р. № 859 (у редакції постанови від 08.08.2012 р. № 734). Школа соціальної реабілітації (далі – школа) є державним навчальним закладом для дітей, які потребують особливих умов виховання, що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки.

У своїй діяльності школа керується Конвенцією ООН Про права дитини, Законами України “Про загальну середню освіту”, “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, іншими нормативно-правовими актами, цим Положенням та власним статутом.

До школи за рішенням суду направляються учні (вихованці), які вчинили правопорушення, що мають ознаки суспільно небезпечного діяння, у вiцівiд 11 до 14 рокiв.

Учні (вихованці) утримуються у школі в межах встановленого судом строку, але не більш як три роки.

До школи за рішенням суду направляються учні (вихованці), які вчинили правопорушення, що мають ознаки суспільно небезпечного діяння, у вiцівiд 11 до 14 рокiв. Учні (вихованці) утримуються у школі в межах встановленого судом строку, але не більш як три роки.

Школа створює належні умови для життя, навчання i виховання учнів (вихованців), пiдвищення їх загальноосвiтнього i культурного рiвня, розвитку iндивiдуальнихздiбностей i нахилiв, забезпечення необхiдної медичної допомоги; забезпечення соцiальноїреабiлiтацiїучнiв, їх правового виховання та соцiального захисту в умовах постiйногопедагогiчного режиму. Особливості педагогічного режиму, умов виховання та утримання дітей у школі визначаються: спеціальним режимом дня та системою навчально-виховної роботи; постійним наглядом та педагогічним контролем за ними; обмеженням можливості вільного виходу учнів за межі території школи без супроводу спеціально уповноважених осіб.

До школи зараховуються на підставі рішення суду учні (вихованці), які вчинили правопорушення, віком від 11 до 14 років. Доставлення учнів (вихованців) до школи здійснюється в установленому порядку через приймальники-розподільники для дітей органів внутрішніх справ (далі - приймальники-розподільники). Таким же є порядок повернення учнів (вихованців) у разі самовільного залишення ними школи. Зарахування учнів (вихованців) до школи та їх відрахування проводиться протягом року.

Трудове навчання (суспільно-корисна праця) і виховання у школі є одним з основних заходів перевиховання учнів [3, п. 21]. Таке навчання здійснюється у навчально-виробничих майстернях, навчально-дослідному сільському або садовому господарстві школи з урахуванням віку та фізичного розвитку учнів (вихованців) під постійним наглядом педагогічних та медичних працівників з дотриманням вимог техніки безпеки.

Педагогічні працівники школи підтримують систематичний зв’язок з батьками дітей або особами, які їх замінюють, шляхом листування, особистих бесід, проведення батьківських зборів, конференцій, телефонного зв’язку та через Інтернет.

Питання доцільності проведення подальшої реабілітації та можливості дострокового відрахування дітей із школи розглядається через рік (повторно через шість місяців) і остаточно вирішується судом за місцезнаходженням школи на підставі рішення педагогічної ради школи чи за поданням її директора.

Учні школи, яким виповнилося 15 років, але вони не стали на шлях виправлення, рішенням суду переводяться до професійного училища соціальної реабілітації. Переведення здійснюється у межах строку, встановленого судом [3, п. 37].

На даний час в Україні є 2 такі школи: Балахівська (с. Балахівка Кіровоградської області) та Комишуваська (смтКомишуваха Запорізької області).


22.06.2015; 18:38
хиты: 0
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь