пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Вимога читабельності журналістського тексту.


Читабельність (або удобочитаемость) характеризує легкість сприйняття тексту людиною. Якщо текст можна прочитати без напруги зору і зрозуміти його суть без серйозних розумових зусиль, значить, це читабельний текст. Читабельність тексту буває «зовнішня» і «внутрішня». «Зовнішня» удобочитаемость - це оформлення. В одному з минулих постів я зачіпала тему оформлення веб-текстів, тому сьогодні поговоримо про «внутрішню» удобочитаемости.

1. Читабельний текст відрізняється простотою пропозицій. Не потрібно годинами складати складно-складені і складно-підлеглі пропозиції. Цього все одно ніхто не оцінить. Запам'ятайте просте правило: одна пропозиція - одна думка.

Добре текст читається, коли в ньому перемежовуються короткі і довгі речення. Користуючись цим, можна зробити текст ритмічним.

 2. Читабельність тексту тим краще, чим менше в ньому причетних і дієприкметникових оборотів. Ці обороти розбивають пропозиції, змушують мову «спотикатися» при читанні тексту.

 3. Хочете, щоб ваші тексти люди читали із задоволенням? Тоді не насичуйте його спеціальними термінами, які не зрозуміє більшість користувачів інтернету. А якщо термін вжити необхідно, дайте коротку розшифровку.

 4. Використовуйте менше визначень до одного слова. Виберіть найбільш ємне і використовуйте його.

 5. Тексти з великою кількістю дієслів читаються краще, ніж тексти з переважанням іменників і прикметників.

 6. Якщо пишете про складні для сприйняття людським розумом речах, придумайте просте порівняння.


16.07.2015; 23:47
хиты: 756
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь