пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Адекватність журналістського тексту за Д. Рендаллом


Адекватність - це відповідність стилю, тону і темпу викладу теми статті. Далеко не до всіх тем потрібен особливий підхід, але інші слід розробляти уважно і акуратно. Багато з них - очевидні. Питання життя і смерті, наприклад, вимагають серйозного звернення (якщо тільки ви не пишете колонку і не спеціалізуєтесь на поганому смаку). Ось кілька правил, придатних для самих ясних ситуацій:

1. Репортажі про швидкий розвиток подій слід писати темпом, що відображає реальность.Язик такої статті повинен бути енергійним, композиція - чіткої, дієслова - прямими, фрази - ємними, прикметників - якомога менше. Наочний приклад - опис божевілля, що охопило Санкт-Петербург у серпні 1914 року, в перші години після оголошення Німеччиною війни Росії.

2. Якщо в статті йдеться про події, що викликають здригання, утримайтеся від надмірно сильних описів. Не те щоб опису з натиском годилися для інших ситуацій, просто ця спокуса найсильніше, коли ваш матеріал - екстраординарний. Нехай події самі по собі роблять враження. Постарайтеся не нагнітати драматизм, даючи оцінки і характеристики. Не пишіть, наприклад, що матеріал «сенсаційний», «хвилюючий» або «екстраординарний». Подавайте статтю без подібних коментарів, і нехай читач сам вирішує. Хороший приклад - уривок зі статті Генрі Уельсу з Міжнародної Служби Новин, присвяченій страти Мати Харі. Ця знаменита виконавиця еротичних танців розбурхала свого часу весь Париж, а якщо вірити гучним історіям, спала мало не з усією його чоловічою половиною. Її розстріляли як німецьку шпигунку у Франції в жовтні 1917 року. Уельс, очевидець цієї події, описує, як її розбудили; як вона попросила і отримала дозвіл написати два листи; одяглася в шовкове кімоно, чорний вельветовий плащ, капелюх з широкими полями і чорні лайкові рукавички, після чого оголосила: «Я готова». Її вивели на плац форту і поставили перед земляним насипом близько восьми футів висотою, призначеної для затримання куль.

3. Якщо стаття пов'язана з сильними емоціями, краще применшити, ніж перебільшити.

Це не означає, що їх треба глушити, але краще уникати слів, спрямованих на посилення ефекту. Матеріал, що бере читача за душу, найкраще діє, якщо викладено стриманим тоном.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


22.06.2015; 01:04
хиты: 87
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь