пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Ефективність журналістського тексту за Д. Рендаллом


1. Змушуйте кожну фразу і пропозиція працювати.

Всі фрази повинні або повідомляти нову інформацію, або яким-небудь способом просувати оповідь

вперед. Якщо якась фраза статті не виконує цю функцію, викресліть її.

2. Уникайте марнотратства.

У кожній мові існують конструкції, що використовуються в мові для того, щоб встигнути мовця сформулювати, що він хоче сказати: «Загальновідомо, що ...», «Не доводиться сумніватися в тому, що ...», «Слід зазначити також .. . ». Уникайте їх, як і все, що уповільнює темп статті. Журналістика, особливо у сфері новин, зобов'язана дотримуватися темп. Вона його не втратить, якщо попередню думку викласти так: «Важлива вимога для більшої частини журналістики - для нарисів, спортивних матеріалів і особливо для інформаційних повідомлень - полягає в тому, щоб в розвитку їх сюжету присутній такий руховий фактор, як темп».

3. Пишіть, не заглядаючи в свої нотатки.

Ви зможете писати швидше і ефективніше, якщо не будете при цьому кожні п'ять секунд заглядати в свою записну книжку. Взагалі, не слід приступати до статті, поки ви неясно уявляєте її цілком. Якщо писати, не використовуючи блокнот, в текст увійде лише найважливіше. Деталі, точне написання імен, цифри - все це можна дізнатись за записнику пізніше. Там обов'язково знайдеться один% два пункти, які ви додасте після, але кістяк матеріалу буде написаний з куди більшою ефективністю, якщо ви пишете з голови, а не переписуєте великі шматки з блокнота.

4. вишукувати в тексті всі очевидне і дурне і безжально викреслюйте.

Навіть найдосвідченіші автори іноді ловлять себе на тому, що пишуть очевидні речі. Зазвичай це - зв'язки між абзацами, над якими ви довго билися, а потім, щоб з'єднати їх, написали совершеннейшую нісенітницю. Тільки недавно я викреслив з однієї статті фразу: «Звичайно, життя балерини складається не з одних лише оплесків ...» А хто стверджував, що складається? Найцікавіше з цими зв'язками - викресливши, виявляєте, що цілком можна обійтися і без них.

5. Використовуйте активну, а не пасивну заставу.

Події відбуваються, а люди кажуть, і про їх активної ролі потрібно писати прямо. Тобто: «Московський міжнародний аеропорт відкриє нову злітно-посадкову смугу в 1998 році», а не: «Було вирішено, що нова злітно-посадкова смуга Московського міжнародного аеропорту відкриється в 1998 році». Деякі дієслова, на кшталт «поступити», «віднести» і «дати», часто використовуються для передачі пасивності, наприклад: «Від Єльцина надійшло

вимога »(краще буде:« Єльцин зажадав ... »),« Землетрус забрав 3000 життів »(« При землетрусі загинули ... ») і« Цей крок дав поштовх ... »(краще вже:« В результаті цього кроку ... »). Активний заставу дієслів не тільки більш ефективний, він, як випливає з його назви, більш активний.

6. Рідше використовуйте цитати.

Ви можете писати куди більш ефективно, ніж багато - говорити. Наприклад, замість «Представник ООН заявив:" Ми повністю заперечуємо правдивість цього твердження "», напишіть просто: «Представник ООН заперечував правдивість цієї заяви». І взагалі, для передачі інформації слід використовувати непряму мову. Цитати надають статті плоть і кров, але в основному їх варто приберігати для матеріалів, присвячених обміну думками, даючи людям можливість прокоментувати їх або дати уявлення про авторів цитат, їх думках або почуттях. Не треба користуватися ними лише для насичення статті. Про використання цитат докладніше розказано в розділі про композиції.

7. Скорочуйте цитати так, щоб це було ясно видно.

Існує тільки один чесний і безпечний спосіб скорочувати цитати - позначити віддалені місця многоточием. Наприклад: «Я вважаю подібну вимогу обурливим ... У нас немає ні найменшого наміру здаватися.Ми збираємося боротися до кінця ». Ніколи не слід просто викидати зайві фрази, з'єднуючи залишилися воєдино так, ніби вони і були вимовлені таким чином. Якщо ж бажаної стислості все одно не досягти, використовуйте непряму мову.

8. Користуйтеся таблицями та списками для виділення пунктів в статті.

На папері це може зайняти надмірний обсяг, але цей прийом дуже корисний, якщо вам потрібно виділити велику кількість пунктів. Наприклад, замість того щоб в декількох довгих абзацах описувати, скажімо, скорочення урядових витрат на транспорт, зведіть їх в таблицю. Але будьте обережні: може статися так, що більшу частину пунктів цієї таблиці доведеться прокоментувати.

 

9. Уникайте безглуздих визначень.

Фрази «серйозна небезпека», «непідтверджені чутки» і «надмірно стурбовані» представляють собою, якщо секунду поміркувати над ними, повну нісенітницю. Зрештою, як небезпека може бути «несерйозною»? А якщо слух знайшов підтвердження, тоді це вже не слух, а факт, і цілком конкретний. Такі автоматичні фрази слід урізати до головного слова, як і інші безглузді визначення, на кшталт «досить унікальний». Явище або єдино в своєму роді, або ні, і якщо ні, тоді воно не унікально жодною мірою.

10. Не вдавайтеся до цитат, щоб повторити те, що вже було сказано.

Такий нераціональний підхід зустрічається дуже часто. Ось, скажімо: «Міністерство виступило зі спростуванням, спікер заявив:" Ми не згодні з цим твердженням "». Напишіть тільки одну з цих фраз, краще першу.

11. Вивчіть слова своєї рідної мови, які можна вживати замість довгих фраз. «Тема, до якої я збираюся звернутися», наприклад, поміститься в одне коротке слово «це».










































22.06.2015; 01:04
хиты: 72
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь