пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття «творчість» у контексті журналістської діяльності.


 

Творчість - складний психологічний процес, в який включені всі сфери особистості (інтелектуальна, емоційна, вольова). Особливе значення у створенні творчого твору має її спрямованість.

 Журналістика одна із спеціалізованих областей творчості, однак займатися нею як чистим мистецтвом або літературною творчістю неможливо. Відмінність творця в галузі журналістики від творця-художника полягає в тому, що перші формулюється жорстка мета, дисциплінуюча уяву. Журналісту визначається предмет розмови і ставиться завдання зробити бесіду якомога цікавіше і переконливіше. Журналістська творчість орієнтоване на створення об'єктивно нового твору, здатного задовольнити особливі, актуальні в даний момент, суспільні потреби. Журналіст виступає суб'єктом науково - професійного осмислення дійсності. Особливості професіонального положення журналіста накладають відбиток на продукт його праці. У структурі журналістської творчості розділяють операційні, мотиваційні, інтелектуальні і особистісні аспекти. У творчій праці журналіста поєднуються розумові та організаційно-практичні дії.

Г. Лазутіна, дослідниця журналістики та журналістської творчості каже, що творчість як феноменальна властивість людини полягає в здатності створювати і об'єктивно нове – те, що не існувало раніше в світі взагалі, і суб'єктивно нове – що вже є в реальності, але для даної людини ново, створюється ним вперше, без жорсткої орієнтації на існуючі аналоги. У цьому сенсі «винаходити велосипед» – теж акт творчості, прояв здатності творити (якщо, звичайно, мова саме про винахід, а не про копіювання або «збірку за зразком»). Можна з упевненістю стверджувати, що творчістю пронизано все наше життя – гру, учення, працю. Але у різних людей – різна міра здібності до творчості (креатівності, кажучи мовою науки). Проте, ця здатність піддається розвитку, може і зростати за сприятливих умов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.06.2015; 01:04
хиты: 83
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь