пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Економічні потреби

Білет №33

Завдання 1

  1. Економічні потреби — ідеальний внутрішній мотив людини, що спонукає її до економічної діяльності для забезпечення передусім власного добробуту та членів своєї сім'ї.
  2.  — процес створення матеріальних і суспільних благ, необхідних для існування і розвитку. Створюючи певні блага люди вступають у зв'язки і взаємодію – виробничі відносини. 
  3.  - це процес, при якому товари або послуги використовуються споживачами для задоволення власних потреб та бажань.

Теорія споживання вивчає принципи раціональної поведінки покупця на ринку споживчих товарів і послуг і пояснює, як здійснюється вибір ринкових благ, необхідних для задоволення його потреб. Вивчення теорії споживчого вибору дозволяє зрозуміти процес формування попиту на конкретні товари і послуги. 
Кінцевою метою будь-якого суспільного виробництва є задоволення потреб. Потреби можна визначити як будь-яке стан незадоволеності, яке відчувається людиною, з якого він прагне вийти, або як певний стан задоволеності, яке людина бажає продовжити. 
     Теорія виробництва розкриває його економічну сутність, методи та роль у системі відтворення і суспільства в цілому. Згідно з економічною теорією, метою виробництва є створення продуктів і послуг, необхідних для задоволення потреб людей. У ринковій економіці в центрі теорії виробництва на мікрорівні перебувають фірма і її поведінка, індивідуальне і ринкове пропозиції

При визначенні стратегії фірми вивчаються виробничі можливості і здійснюється економічний вибірщо робити і які ресурси виробництва використовувати. В якості ресурсів виступають земляпрацякапітал і підприємницька діяльність. З'єднання факторів виробництва передбачає формування капіталу, комерційнудіяльність підприємств (фірм).

Економісти виділяють декілька етапів зростання потреб у розвинутих країнах у XX ст.

  • Перший етап тривав до середини 50-х років. У цей період домінувало зростання матеріально-речових потреб та рівня їх задоволення. Це означає, що збільшувався й урізноманітнювався випуск різних товарів, поліпшувалась їх якість, зростало споживання.
  • Другий етап почався з середини 50-х років з переходом до "економіки споживання", коли стало переважати зростання соціальних потреб, тобто в освіті, медичному обслуговуванні, спорті, відпочинку тощо. Найшвидше і найбільше це проявилося в США. Це підтверджується суттєвим зростанням витрат на послуги.
  • Третій етап зростання потреб почався з 80-х років. Він характеризується зростанням інтелектуальних та гуманітарних потреб, пов'язаних із змінами характеру праці, їх задоволення сприяє всесторонньому розвитку особистості.

 

2)Функції ринку:

  •  Регулююча: ринок, як регулятор виробництва, через механізм ринкових законів встановлює необхідні пропорції відтворення; завдяки цінам, ринок стимулює впровадження досягнень науки та техніки у виробництво — це сприяє розширенню асортименту товарів та послуг;
  • Стимулююча — ринок спонукає виробників товарів до зниження витрат, підвищення якості та споживчих властивостей товарів;
  • Розподільча — доходи споживачів і виробників у ринковій економіці диференціюються через ціни, зумовлюючи соціальне розшарування суспільства за доходами.
  • Алокаційна — ринок забезпечує виробництво оптимальної кількості товарів і послуг за допомогою найефективнішої комбінації ресурсів.
  • Інтеграційна — ринок об'єднує суб'єктів економічної системи в одне, сприяючи формуванню єдиного економічного простору як у межах окремої держави, так і в межах світової економіки.
  • Інформаційна — ринок дає об'єктивну інформацію про те, які товари мають попит; кожна фірма може регулювати власне виробництво.
  • Посередницька — ринок виступає посередником між виробником і споживачем.
  • Сануюча (оздоровча) — ринок очищує суспільне виробництво від економічно слабких та нежиттєздатних господарських одиниць.

Основними принципами функціонування ринку можна вважати такі:

  • економічну самостійність суб'єктів ринку, що передбачає свободу вибору форм власності і господарювання, планування господарської діяльності, розпоряджання майном, доходами і так далі;
  • економічну рівність, тобто рівні економічні умови господарювання для всіх форм власності й господарств, рівні умови і принципи ціноутворення, оподаткування, розподілу прибутку і кредитування:
  • економічну відповідальність, тобто відповідальність за результати роботи, якість продукції, що надходить на ринок, та виконання договірних зобов'язань;
  • свободу вибору — це означає, що власники грошових і матеріальних ресурсів можуть використовувати їх на свій розсуд.

 

Завдання 2

  1. г
  2. а
  3. а
  4. в
  5. г

 

Завдання 3

  1. Економі́чна ефекти́вність — це вид ефективності, що характеризує результативність діяльності економічних систем (підприємствтериторійнаціональної економіки).
  2. Золоти́й станда́рт — грошова система, яка ґрунтується на золоті. Держава гарантує забезпечення золотом випущених в обіг грошей і встановлює тверду й незмінну відповідність національної грошової одиниці певній (чітко визначеній) кількості золота
  3. Оборотний капітал -  частина  продуктивного капіталу, вар­тість якої входить у створювані товари цілком і яка повністю повертається в грошовій формі після їх реалізації.
  4. Закри́та еконо́міка — економіка, в якій відсутні експорт та імпорт товарів і послуг.
  5. Експлуатáція — використання когось або чогось несправедливим або жорстоким чином, тобто визиск.


23.06.2015; 23:44
хиты: 279
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь