пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Грошова маса

Білет 24

Завдання 1

  1. Грошова маса – це сукупність купівельних, платіжних та накопичу вальних засобів, яка обслуговує економічні зв'язки, належить фізичним та юридичним особам, а також державі. Це важливий кількісний показник руху грошей.

Для аналізу зміни руху грошей на певну дату і за певний період у фінансовій статистиці спочатку в економічно розвинутих країнах, а надалі і в нашій країні, стали використовувати грошові агрегати МО, М1, М2, МЗ, М4.

 Агрегат МО включає готівкові кошти в обігу: банкноти, металеві монети, казначейські білети (в деяких країнах). Металеві монети, що складають незначну частину готівки (в розвинутих країнах 2-3%), дають можливість особам здійснювати дрібні розрахунки. Ці монети карбуються з дешевих металів. Реальна вартість монети значно нижча за номінальну, щоб не допустити їх переплавку з метою прибуткового продажу у формі зливків.

Агрегат М2 містить агрегат МІ, термінові та заощаджу-вальні депозити в комерційних банках, а також короткострокові державні цінні папери. Останні не функціонують як засоби обігу, але можуть перетворюватись на готівкові кошти або чекові рахунки. Заощаджувальні депозити в комерційних банках знімаються в будь-який час і перетворюються на готівку. Термінові депозити доступні вкладнику лише при закінченні певного ороку, у них менша ліквідність, ніж у заощаджувадьних депозитах.

 Агрегат МЗ містить агрегат М2, заощаджувальні вклади в спеціалізованих кредитних закладах, а також цінні папери, які обертаються на грошовому ринку, в тому числі комерційні векселі, які виписуються підприємствами. Ця частина коштів, яка вкладена в цінні папери, створюється не банківською системою, але знаходиться під її контролем, оскільки перетворення векселя в засіб платежу потребує, як правило, акцепту банку, тобто гарантії його сплати банком у випадку неплатоспроможності емітента.

 Агрегат М4 дорівнює агрегату МЗ плюс різні форми депозитів в кредитних закладах.

Між агрегатами необхідна рівновага, в іншому випадку відбувається порушення грошового обігу. Практика показує, що рівновага буде, коли М2 > МІ (вона закріплюється при М2 + МЗ >М1).

 В цьому випадку грошовий капітал переходить з готівкового обігу в безготівковий. При порушенні цього співвідношення між агрегатами в грошовому обігу починаються ускладнення: недостатність грошових знаків, зростання цін тощо.

  1. Перехідні (трансформаційні) економічні системи — це складне явище. В історії розвитку практично кожного соціуму настають періоди, коли стара економічна система функціонує за низхідною (занепадає), а в її просторі зароджуються елементи нової системи з тенденцією до самоорганізації та висхідного розвитку.

Перехідні економіки можна класифікувати за аспектами цивілізаційного і формаційного процесів.

Аспект цивілізаційного процесу: від неоліту до бронзового віку; від бронзового до залізного віку;  від залізного до передіндустріального віку;  від передіндустріального до індустріального віку; від індустріального до постіндустріального (інформаційного) віку.

Аспект формаційного процесу:  від первісного до рабовласницького ладу;  від рабовласництва до феодалізму; від феодалізму до капіталізму;від капіталізму до соціалізму;від соціалізму до капіталізму (для постсоціалістичних країн тощо).

 

Закономірності трансформації в межах ринкової системи:

1.Поглиблення суспільного характеру виробництва; 2.  Зміни у розвитку технологічного способу виробництва вимагають нових та відповідної адаптованості існуючих господарських форм;3. Кожна наступна форма соціально-економічного розвитку породжує нові фактори економічного зростання, не відкидаючи при цьому надбань попередніх.

Зміст перехідної економіки — формування нових елементів та систему творення їх, яке дає можливість зайняти новому панівне місце в ієрархії підсистем та системи як цілого.

Риси перехідної економіки: нестійкість, невизначеність, висока ризиковість, альтернативність, виникнення та формування перехідних економічних форм, особливий характер суперечностей, історичність перехідних економік.

Завдання 2

1. б        2. б        3. а         4. б        5. б

Завдання 3

1.  Товарне господарство — господарство, за якого вироби призначалися для продажу на ринку та обмінювалися за посередництва грошей.

2. Національне багатство — це сукупність вироблених і нагромаджених суспільством матеріальних та духовних благ, набутих протягом усього його існування, а також природний потенціал країни.

3. Монопольна рента - особлива форма земельної ренти, що створюється в сільському господарстві і добувній промисловості при продажу певних видів землеробської продукції, металів, мінералів, корисних копалин.

4. Потреби - це необхідність у чомусь, бажання володіти певними речами, відчуття нестачі, якщо бажання залишається незадоволеним.

5. Нагромадження — це використання частини національного доходу на збільшення основних і оборотних фондів, а також на створення страхових запасів.

Завдання 4

Дано:

К = 2 мил. грн.

Пр = 200 тис. грн.

n = 1 об/рік

Знайти:

а) Пр якщо n = 2 об/рік - ?

б) яка залежність існує між масою прибутку і швидкістю обороту капіталу - ?

Розв*язання:

а) Пр = 200 тис грн. × 2 об = 400 тис. грн. – маса прибутку зросте вдвічі

б) чим швидше обертається капітал, тим більшою стає маса прибутку

Відповідь: 400 тис. грн.


23.06.2015; 23:36
хиты: 126
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь