пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Грошовий обіг

Білет 22

Завдання 1

  1. Грошовий обіг – це рух грошей у готівковій та безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і нетоварні платежі в господарстві.

Одним з найважливіших законів грошового обігу є  закон який визначає кількість грошей необхідних для обігу. Закон грошового обігу передбачає що протягом певного періоду в обігу має бути певна, об’єктивно зумовлена грошова маса. Він з*ясовує внутрішні зв’язки між кількістю грошей в обігу і масою товарів, рівнем цін, швидкістю обороту грошей.

КГ=СЦ-К+П-ВП/О

КГ-кількість грошей необхідних для обігу, СЦ-сума цін товарів, реалізованих протягом року, К – сума цін товарів проданих у кредит, П – платежі за кредити минулого року, ВП – платежі які взаємно погашаються, О – швидкість обороту однієї грошової одиниці за рік. Крім класичної формули визначення кількості грошей в обігу є ще й формула Фішера: MV=PQ, М – маса грошей в обігу, У – середня швидкість обігу грошей, Р – середній рівень цін на товари та послуги, Q- кількість товарів та послуг представлених на ринку.

Модель Ірвінга Фішера

Ця модель пов'язана з виявленням правил поведінки домогосподарств як суб'єктів економіки з приводу прийняття рішень стосовно поточного та майбутнього споживання. Головним обмежувачем споживання є рівень доходу. Його називають бюджетним обмеженням. Приймаючи рішення стосовно того, від якої частки споживання у поточному доході слід відмовитись сьогодні, щоб максимізувати споживання у майбутньому, слід розглянути між часове бюджетне обмеження.

Модель Фішера ґрунтується на тому, що споживання залежить не тільки від поточного доходу, а і від очікуваного доходу впродовж всього свого життя. Але для тих, хто хотів би, але не може отримати позики, обсяг споживання залежить від обсягу поточного доходу.

  1. Аграрні відносини являють собою особливу систему економічних відносин, що складається в суспільстві щодо земельної власності, землеволодіння і землекористування в сільському господарстві.

Їх специфіка визначається тим, що головним і не відтвореним засобом виробництва агрокультури є земля. Розподіл землі між класами і соціальними групами в різних економічних системах визначає характер аграрних відносин, що складаються в них, породжуючи часом гострі протиріччя в суспільстві. Радикальні вирішення цих протиріч здійснюються в ході прогресивних аграрних реформ, мета яких - створення таких умов, у яких би безпосередній виробник займав положення хазяїна на землі, вільно вибираючи виробничий напрямок для свого господарства, розпоряджався зробленим продуктом і доходом.

Аграрні відносини - це вся сукупність економічних відносин, що виникають у сільськогосподарському виробництві за виробництвом розподілу, обміну і споживання сільськогосподарської продукції.

Основу аграрних відносин складають відносини землеволодіння і землекористування.

Об'єктами аграрних відносин є: земля, земельна рента, сільськогосподарська продукція, засоби виробництва.

Суб'єкти аграрних відносин — це капіталісти-орендарі, землевласники, наймані сільськогосподарські робітники, фермери, селяни, держава. Типовою для сільського господарства є ситуація, за якою земельна ділянка здається в оренду. При цьому кожен суб'єкт аграрних відносин, володіючи властивим тільки йому одним фактором виробництва, одержує віддачу від цього ресурсу.

Землевласник здає в оренду земельну ділянку й одержує за це земельну ренту як складову частину орендної плати.

Капіталіст-орендар орендує земельну ділянку, вкладає в нього капітал і дістає середній прибуток.

Наймані сільськогосподарські робітники обробляють земельну ділянку, вкладають у неї свою працю і за це одержують заробітну плату.

Дотепер ще в сільському господарстві зберігаються напівфеодальні форми оренди землі.

Форми оренди землі:

Скіпщина - це форма оренди землі, при якій орендна плата вноситься часткою врожаю (до половини врожаю).

Половинщина — форма оренди землі, при якій орендна плата вноситься половиною врожаю; чи різновид скіпщини, при якій орендна плата вноситься половиною врожаю.

Суборенда - це повторна здача в оренду орендованої ділянки землі. Як відомо, у промисловості при визначенні орендної плати за користування яким-небудь об'єктом, її основу складає вартість самого об'єкта. Навпроти, у сільському господарстві основу орендної плати за користування землею складає земельна рента.

Орендна плата за користування землею визначається за формулою

АП=ЗР+А+%к,

де А — амортизація споруджень і будівель на землі; ЗР - земельна рента;

— відсоток на поміщений у землю капітал. Звичайно він дорівнює банківському відсотку і показує мінімальну границю економічної ефективності використання об'єкта, тому що, якщо землю продати і виручені гроші покласти в банк, то з банку на поміщений капітал можна щорічно одержувати доход у вигляді банківського відсотка.

Орендна плата за оренду цілинних і перелогових земель збігається із сумою земельної ренти.

 

Завдання 2

1. в         2. в         3. в         4. б        5. б

Завдання 3

1. Криза - це значне порушення рівноваги в господарській системі, що часто супроводжується втратами й розривом нормальних зв'язків у виробництві й ринкових відносинах, що, в остаточному підсумку, веде до дисбалансу функціонування економічної системи в цілому.

2. Монополістична конкуренція - це така ринкова ситуація, за якої відносно велика кількість невеликих виробників пропонують схожу, але не ідентичну продукцію.

3. Норма прибутку - це відносний показник інтенсивності виробництва і виражається у відсотках.

4. Чек – це письмове розпорядження власника поточного рахунка в банку про виплату готівки або перерахування  з його рахунку на інший рахунок певної суми грошей.

5. Предмети праці - це комплекс речей, на які людина впливає в процесі виробництва з метою створення матеріальних благ.

Завдання 4

Дано:

∆Wномінальна = 5,4%

∆Wреальна = - 4,7%

Знайти:

∆В життя -?


Розв*язання:

Вважатимемо, що початково всі показники дорівнювали 1, тобто 100%, тоді:

Wном = 1,054, а Wреал = 0,953

Вж = 1, 054 : 0,953 = 1,106

∆В життя = 1,106 – 1 = 0,106

Відповідь: якість життя зросла на 10,6 %


23.06.2015; 23:34
хиты: 111
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь