пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Домогосподарство

Білет 28

Завдання 1

  1. Домогосподарство — це особа або група осіб, об'єднаних з метою забезпечення всього необхідного для життя, тобто об'єднаних спільним веденням господарства.

Економічні ознаки домогосподарства — спільне господарство, сімейний бюджет,спільні рішення. Сучасна економічна теорія розглядає домогосподарство як один із суб'єктів ринкової системи, що виконує виробничі і відтворювальні функції.

Домогосподарство виконує в економiцi три основнi функції:• споживання • постачання факторiв виробництва • заощадження

Домогосподарству як одному з суб'єктів мікроекономіки належить надзвичайно важлива роль у системі економічних відносин:

  • задоволення потреб домогосподарства у матеріальних та нематеріальних благах виступає природною метою виробництва. Попит домогосподарств є одним з найвагоміших компонентів сукупного попиту на кінцеві блага.
  • домогосподарства як власники виробничих факторів передають їх діловим одиницям (підприємствам), які мають здійснювати їхнє ефективне поєднання.
  • частина доходу, що не використовується домогосподарством впродовж поточного періоду, перетворюється на заощадження і може за певних обставин стати потужним джерелом економічного зростання країни.

Можна констатувати, що домогосподарство виконує в економіці три основні функції: споживання, постачання факторів виробництва та заощадження.

  1. Капітал - сукупність речей, що формують передумови виробництва. Головна його властивість - здатність приносити дохід, який залежить від продуктивності факторів виробництва та відносної рідкісності, що випливає з тягаря утримання.

Історія розвитку економічної науки засвідчує існування різних підходів до визначення сутності та структури капіталу у тому числі:

1. Предметно-функціонального підходу, згідно з яким капітал ототожнюється з нагромадженою працею, призначеною для подальшого виробництва або продажу з метою одержання доходу.

У межах цього підходу значного поширення набув аналіз капіталу як фактора виробництва, що впливає на результати підприємницької діяльності і приносить дохід власникові. При цьому підкреслюється особливе місце капіталу в системі економічних ресурсів, зумовлене його високою мобільністю, похідним характером формування та роллю, що опосередковується.

2. Соціально-економічного підходу, згідно з яким капітал трактується як економічна категорія - специфічні суспільні відносини, що виникають за певних історичних умов. Особливістю соціально-економічного підходу є прагнення охарактеризувати суспільно-економічну сутність капіталу в органічному взаємозв'язку з економічними відносинами та виявити джерело самозростання вартості.

Розглядаючи капітал як самозростаючу вартість, К. Маркс трактував його як капіталістичні виробничі відносини експлуатації найманої праці.

3.  Грошового підходу, згідно з яким капітал досліджується як фінансовий ресурс, що приносить дохід власникові у вигляді процента.

4. Часової концепції капіталу, заснованої на порівнянні корисності благ у різний час та виведенні доходу з певних властивостей останнього. Згідно з цим підходом цінність теперішніх благ (за незмінності інших умов) завжди перевищує цінність таких самих благ у майбутньому. Відтак дохід на капітал має місце за умови обміну товарів поточного і майбутнього споживання.

5. Трактування капіталу як певного вкладання, що забезпечує дохід власникові незалежно від сфери застосування чи характеру діяльності.

У традиційному політекономічяому визначенні капітал (від лат. сарitalis - головний) має такі властивості: 1) обмеженість;  2) здатність до нагромадження; 3) ліквідність; 4) здатність до конвертації (постійної зміни форм);  5) самозростання.

Завдання 2

1.  а        2. б        3. б        4. в         5. А

Завдання 3

1.  Економічна система - це сукупність взаємопов'язаних і відповідним чином упорядкованих елементів економіки, що утворюють певну цілісність, економічну структуру суспільства, яка має загальну мету.

2. Споживна вартість — це якісна визначеність товару, вона зумовлена фізичними, хімічними та іншими природними властивостями, якими її наділяє людина, виробник.   

3. Моральне зношення -  передчасне обезцінення основних фондів, викликане або здешевленням відтворення основних фондів або використанням більш продуктивних засобів праці.

4. Трансакційні витрати - витрати, які пов'язані зі здійсненням господарських угод і, зокрема, з реалізацією зовнішньоекономічних операцій.

5. Грошовий обіг - неперервний рух грошей у сфері обігу, їх функціонування як засобу обігу і платежу.

Завдання 4

Дано:

К = 100 тис. дол.

Т = 20 років

R= 25 тис. дол.

Н проц. =  5% річних

Знайти:

О плата - ?

Розв*язання:

О плата = Земельна рента + Сума амортизації + Сума відсотків

1)  Сума амортизації = 100 000 : 20 = 5 000 дол.

2) Сума відсотка = (100 000 × 5) : 100 = 5 000 дол.

3) О плата = 25 тис. дол. + 5тис. дол. + 5 тис. дол. = 35 тис. дол.

Відповідь: 35 тис. дол.


23.06.2015; 23:33
хиты: 147
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь