пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Філософія техніки: поняття, чинники розвитку та вплив на існування людини.

На перший погляд може здатися, що назва "Техніка і філософія" містить в собі деяку невідповідність. Що спільного у техніки з філософією? Хіба вони не дві діаметрально протилежні форми людського життя? З одного боку, динамічний, спрямоване зовні, утилітарне дію, а з іншого - спокійне, внутрішнє, безкорисливе споглядання.

Однак при більш пильному, хоча ще дуже поверхневому погляді ми незабаром виявляємо помилковість первісного замішання. По-перше, існування подібного зв'язку протилежностей безсумнівно спонукає нас до роздумів про сенс цієї антитези, не кажучи вже про її кінцевому значенні. Звідси могло б виникнути вимога взаємного роз'яснення. Від Геракліта до Гегеля це протиставлення є принципом, надихаючим створення долають це протиставлення єдностей, включення в реальність і мислення.

У нашому випадку сучасна філософія не може не направляти свою рефлексію на світ технічної дії, а техніка для повного розуміння власної ролі повинна розглядати себе у світлі філософського знання. Обширна бібліографія міркувань про техніку красномовно свідчить про те, що така вимога аж ніяк не є одиничним твердженням, але ясно усвідомлюється мислителями нашого часу. Інша справа оцінити, до якої міри подібної літератури, осліплений більш поверхневими соціологічними, історичними та етичними проблемами і ковзає по поверхні, не вдалося до кінця проникнути у філософську сутність техніки. Вже Ортега свого часу зазначав повний провал літератури, присвяченій теорії техніки.

З філософської точки зору техніка по своїй природі - це універсальне прагнення, спрямоване на сукупність тих сфер в яких розгортається людське життя і взагалі реальність. Філософське знання, якщо воно хоче бути вірним своєму завданню, має в своїй амбіції виявитися здатним на інформацію навіть про обескураживающие сферах реальності. Його енергія не може задовольнитися ніяким визнанням кордонів, ніяким винятком туманних областей зі свого універсального прагнення до освітлення. Його ясний і питальний погляд повинен звернутися і до того грандіозного фактом не лише нашого часу, але також всієї сукупності людської історії, який і є техніка.

Висвітлення цієї величезної проблеми філософією необхідно сучасній людині також для самоствердження у власних людських обставин. Для того щоб забезпечити панування своєї рефлексії над життям.

Батько Дюбарль говорив про філософію як про акт вільної рефлексії. У світі роздробленості і сліпий діяльності, що спостерігаються в певних областях, особливо в області технічної дії, філософія як пошук сенсу і єдності - могутня потреба.

Багато говориться про те, що техніка загрожує гуманності. Це, звичайно, вірно, хоча не можна зводити все винятково до техніки без урахування загальної ситуації сучасної людини. Визнавши цю загрозу, ми не хочемо знецінити нашу епоху перед обличчям минулих золотих століть. Просто кожен момент історії по-своєму великий і обмежений. Нам випало на долю здійснити формальну повноту можливостей сучасного світу. Не засліплюючи безперечними успіхами наших днів, зрозуміти основні загрожують нам небезпеки, щоб подолати їх. З іншого боку, серйозно й глибоко проникнувши в світ артефактів (як об'єктивного осаду), в досвід технічної діяльності (як створює їх життєвої основи), ми виявимо, що вони володіють сильним проблемним тяжінням, що діє в найбільш характерних для філософії напрямках. Можливо, ми з подивом відзначимо, що перебуваємо на вірному шляху до вирішення класичних загадок метафізики - буття людини і буття світу. До того ж ми несподівано стикаємося з можливістю проникнути в генезис деяких основних філософських понять.
Сучасна філософія техніки розглядає розвиток технічне пізнання як соціокультурний феномен. І однією з важливих її завдань є дослідження того, як історично змінюються способи формування нового технічного пізнання і які механізми впливу соціокультурних факторів на цей процес.

Філософія техніки не ставить собі за обов'язковим завданням чомусь вчити. Вона не формулює ніяких конкретних рецептів чи приписів, вона пояснює, описує, але не наказує. Філософія техніки в наш час подолала раніше властиві їй ілюзії у створенні універсального методу або системи методів, які могли б забезпечити успіх для всіх додатків в усі часи. Вона виявила історичну мінливість не тільки конкретних методів, а й глибинних методологічних установок, що характеризують технічну раціональність. Сучасна філософія техніки показала, що сама технічна раціональність історично розвивається і що домінуючі установки технічного свідомості можуть змінюватися в залежності від типу досліджуваних об'єктів і під впливом змін в культурі, в які техніка вносить свій специфічний внесок.

Філософія техніки не потрібна реміснику, не потрібна при вирішенні типових і традиційних завдань, але справжня творча робота, як правило, виводить на проблеми філософії та методології. Саме цим завданням і служить філософія техніки.


21.06.2015; 21:51
хиты: 73
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь