пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні ідеї російської релігійної філософії ХХ ст. (С. Булгаков

Творчість видатного російського релігійного філософа і богослова Сергія Миколайовича Булгакова дуже непросто для розуміння. Це був мислитель, який керувався насамперед релігійної інтуїцією, часто не доводячи своїх ідей до повної ясності. Його погляди і напрям творчого пошуку не раз зазнавали зміна. У наш політизований століття Булгакова зазвичай "раздергівают на цитати", намагаючись дістати його в свій табір, забуваючи, що, тим не менш, його напружені духовні пошуки мали свою внутрішню логіку. Ми спробуємо, хай пунктиром, позначити основну траєкторію булгаковської думки і показати, що всі його "періоди" об'єднує одна постійно володіла ним ідея.

По відношенню до соціальних проблем християни зазвичай займають дві протилежні позиції. Одні вважають, що справа нашого спасіння відбувається в глибинах душі, і організацію суспільства до цього зовсім непричетною. Врятуватися можна при будь-якому соціальному ладі, бо завжди є можливість і поглибленої молитви і прояви актів милосердя. Розмови ж про вплив соціального ладу, лише викриваючи земний характер думок, є спокусою, який слід всіляко уникати. Інші, навпаки, вважають, що соціальна сфера зовсім небайдужа для нашого спасіння. Бог створив людину істотою соціальною, і тому духовне зростання людини вимагає перетворення соціального ладу. Церква не може замкнутися в собі, вона повинна активно працювати над творенням нових суспільних відносин, що відповідають заповіді християнської любові.

Булгаков, без сумніву, ісповідував другу позицію. Більш того, можна стверджувати, що він постійно боровся з першим чином думок. Правда, він не кидався на своїх опонентів з обличающими філіппіками. Швидше він намагався протиставити їм більш продуману концепцію, глибше осмислити основи християнської соціальності. Але весь його непростий шлях свідчить, що він ніколи не йшов в духовний затвор особистого порятунку, але будучи і соціологом-економістом, і філософом, і богословом завжди сповідував переконання, що соціальна людська діяльність є богоугодна і благословенна, а тому необхідна сфера життя людини. Ця думка - як би лейтмотив всієї булгаковської соціології.

Булгаков - особистість творча, яка шукає, що розвивається. У своєму розвитку його соціальні погляди пройшли ряд періодів, а саме:

1) "марксистський період";

2) "ідеалістичний період";

3) "християнський соціалізм",

4) "період переосмислення", що завершився створенням "Філософії господарства";

5) "період відчуження", коли філософ лише епізодично звертається до соціальної теми

6) "священицький період", в якому соціальні погляди мислителя встановлюються, хоча його думку майже повністю зайнята богословськими питаннями.

Відзначимо, що періоди хронологічно наїжджають один на одного, так що не завжди можна чітко вказати точку кінця одного періоду та початку іншого. Швидше Булгаков виношував ряд заповітних ідей, що борються між собою і витісняють один одного, але часто суміщуються за часом.

У даній роботі ставиться завдання дослідження сутності філософія господарства у творчості Булгакова.

Висновок

Проробивши шлях "від марксизму до ідеалізму", Булгаков приступає до розробки власного релігійно-філософського вчення. Це вчення про Софію, Боголюдства і про зв'язок світу з Богом. Особливістю цього вчення є те, що на відміну від інших релігійних філософів Булгаков не відкидає земний світ і не прагнути подолати його, але навпаки всіма силами намагається виправдати його у всій його матеріально-тілесної повноті.

Першим кроком на шляху цього вчення став велика праця "Філософія господарства", написаний Булгаковим у 1912р. У цій роботі він дає філософський аналіз проблеми господарства, в якому робить спробу осмислення його як діяльності людини та Софії з відновлення зв'язку між світом і Богом.

Про завдання "Філософії господарства" С. С. Хоружий у своїй статті про Булгакова говорив так: "У центрі книги-завдання релігійного осмислення економічної сфери. Тут послідовно" розкриваються софійне коріння "господарської діяльності людини у всіх її аспектах і категоріях-праця, виробництво , споживання ...".

 

 


21.06.2015; 21:08
хиты: 74
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь