пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

61-62 Урок іноземної мови є основною організаційною одиницею навчального

процесу, його частиною і водночас самостійною, цілісною ланкою. Урок – форма організації навчання, за якої заняття проводить учитель з групою учнів постійного складу, одного віку й рівня підготовки впродовж певного часу й відповідно до розкладу.

В методиці узвичаєно поділ уроків на два основних типи.

 Перший тип – уроки, що спрямовані на формування навичок користування мовним матеріалом (фонетичним, лексичним, граматичним), тобто це уроки ознайомлення з новим мовним матеріалом та тренування з метою його використання в аудіюванні, говорінні, читанні та письмі. Другий тип – це уроки, що спрямовані на розвиток мовленнєвих умінь ,тобто на уроках цього типу переважає практика в мовленнєвій діяльності.

 В межах І типу уроків можна виділити такі види уроків:

 1) ознайомлення з новими лексичними одиницями та формування лексичних навичок усного мовлення і читання; 2) ознайомлення з новими граматичними структурами та формування рецептивних граматичних навичок тощо.

 Що стосується уроків другого типу, це можуть бути уроки розвитку умінь аудіювання та говоріння, усного мовлення та читання, говоріння та письма тощо. У дидактиці існує кілька підходів до класифікації уроків залежно від ознак, узятих за основу. За класифікацією В. Онищука розрізняють такі типи: 1) урок засвоєння нових знань; 2) урок формування вмінь і навичок; 3) урок застосування знань, умінь і павичок; 4) урок узагальнення і систематизації знань; 5) урок перевірки, оцінювання та корекції знань, умінь і навичок; 6) комбінований урок.

Кожен тип уроку має свою структуру, тобто склад (з яких елементів або етапів складається), послідовність (в якій послідовності ці елементи входять у заняття), зв'язок (як вони пов'язані між собою).

Структура уроку Традиційно урок складається з етапів. В цілісній структурі виділяється початок, основна та заключна частина уроку. Початок уроку – це організаційний момент та мовленнєва зарядка. Початок уроку виконує дві важливі функції: організацію класу до активної роботи на уроці та створення іншомовної атмосфери з метою переведення учнів на іншомовну мовленнєву діяльність.  Мовленнєва зарядка найчастіше проводиться у формі бесіди з учнями, коротких жартів. Розучування вірша, римівки, прислів’я, фонетична зарядка. В основній частині уроку вирішуються його головні завдання. Це може бути: подача нового матеріалу, тренування учнів у вживанні цього матеріалу в мовленні, практика в мовленнєвій діяльності, систематизація або узагальнення засвоєного і контроль мовленнєвих навичок та вмінь. Перевірці домашнього завдання може бути присвячений окремий етап уроку, або домашня вправа може бути включена у відповідну класну вправу, що актуалізує матеріал домашнього завдання. Кінець уроку повинен підсумувати те, чого було досягнуто на уроці. Його компонентами є: підбиття підсумків уроку та повідомлення домашнього завдання. Не всі компоненти постійні.

Вимоги до уроку.

Його мовленнєва спрямованість. Мовленнєва діяльність на уроці передбачає формування 4 видів цієї діяльності: слухання;   говоріння;  читання; письма. Для реалізації мовленнєвої спрямованості кожен урок повинен мати конкретні практичні цілі, спрямовані на формування мовленнєвих навичок та вмінь; мовленнєва спрямованість означає комунікативний характер вправ. Комунікативність уроку. На уроці іноземної мови всі рівні мови – фонетичний, лексичний, граматичний взаємопов’язані, взаємозумовлені. Мовний матеріал повинен опрацьовуватися в усіх видах мовленнєвої діяльності. Але на уроці неможливо однаково розвивати усі види мовленнєвої діяльності. Один чи два з них будуть переважати над іншими. Іноземна мова – мета і засіб навчання.  Мовлення вчителя виконує важливі функції. створення іншомовної атмосфери на уроці має стати одним з головних завдань учителя іноземної мови. Але мовлення вчителя на уроці не повинно займати більше 10% часу уроку. Висока активність розумово-мовленнєвої діяльності учнів. Завдання учителя полягає у залученні учнів до активної внутрішньої розумової та зовнішньої мовленнєвої діяльності і підтриманні її протягом уроку. На уроці повинен домінувати учень, а не вчитель.  Різноманітність форм роботи учнів. В умовах особистісно-орієнтованого навчання перевага належить колективним формам роботи. Колективні форми роботи є перспективними для спілкування. Вони збільшують активний час діяльності учнів, допомагають подолати боязнь помилок, формують в учнів почуття колективізму. Мотиваційне забезпечення навчальної діяльності. На уроці іноземної мови мотивація забезпечується: - цікавим навчальним матеріалом, який відповідає смакам та уподобанням учнів. Взаємна довіра, рівноправність, партнерство у спілкуванні викликає в учнів задоволення від навчального процесу, бажання брати в ньому участь. Мотивації сприяють також моменти релаксації: фізкульт-хвилинки, музичний фон, які знімають втому учнів, підвищують їх загальний тонус, перешкоджають спаду мотивації.


21.06.2015; 15:18
хиты: 109
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь