пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. система вправ для навчання лексики

Основним типом вправ тут є рецептивно-репродуктивні та продуктивні умовно-комунікативні вправи, в яких учень сприймає зразок мовлення (ЗМ) і виконує з ним певні дії (в усній або письмовій формі) згідно створеної учителем ситуації мовлення, виконуючи такі види вправ:

- імітація ЗМ;

- лаконічні відповіді на альтернативні запитання вчителя;

- підстановка у ЗМ;

- завершення ЗМ;

- розширення ЗМ;

- відповіді на інші типи запитань;

- самостійне вживання ЛО у фразі/реченні;

- об'єднання ЗМ у понадфразові єдності - діалогічну та монологічну.

 Слід прокоментувати деякі види вправ.

Так, якщо учитель починає із загальних запитань, на які очікує короткі відповіді, він перевіряє розуміння учнями ЛО; почати репродукцію нової ЛО доцільно або з імітації ЗМ, або з лаконічних відповідей на альтернативні запитання, де матеріал для відповіді учня "закладений" у запитанні вчителя. Більш прийнятними є також лаконічні, а не повні відповіді на спеціальні запитання. Вправи на завершення ЗМ не слід змішувати із вправами на заповнення пропусків (відповідними ЛО).

Підстановчі елементи у вправах можуть бути вербальними і підказуватися усно вчителем або подаватися списком, з якого учень може вибирати потрібну ЛО, та невербальними (малюнки тощо).

Наведемо приклади умовно-комунікативних вправ для автоматизації дій УЧНІВ з ЛО активного мінімуму.

Англійська мова.

1) Answer my questions. Give laconic answers.

T: Is "Katheryna" by Shevchenko a story or a poem?

Ps: A poem.

Т) Is "Hamlet" by Shakespeare a play or a novel? Etc.

2) Agree with me if I'm right.

 Т)"Katheryna" by Shevchenko is a poem.

РS)You're right. "Katheryna" by Shevchenko is a poem.

T)"Hamlet" by Shakespeare is a play. Etc.

Українські методисти серед умовно-комунікативних вправ виокремлюють такі: 1.імітація ЗМ (e.g.T:Agree with me if I am right. The weather is sunny today. P..; T; The weather is not windy today. P..) 4.завершення ЗМ (T.: In the forest we can..);6.відповіді на запитання (T.:Where do you like to spend yuor holidays? Why do you prefer to stay in town?When do you likr to gather mushrooms?  Щодо некомунікативних вправ, то всі вони поділяються на дві групи:  1.вправи на засвоєння форми і значення ЛО;  2.вправи на засвоєння сполучуваності слів.

 До першої групи відносяться такі вправи:1)повторення слів, словосполучень та мовленнєвих кліше за вчителем(вчитель виділяє важкий звук,звукосполучення, наголос);2)групування слів;3)заповнення пропусків у реченні (поданими)словами.


21.06.2015; 15:18
хиты: 112
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь