пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Технологія формування іншомовної фонологічної та орфоепічної компетенції в учнів

 однією зі складових іншомовної компетенції є мовна компетенція, яка насамперед передбачає формування фонетичної компетенції як необхідного її компонента.

Уточнюючи базове поняття і поділяючи позицію експертів Ради Європи з мовної освіти, зазначимо, що термін  «фонетична (фонологічна) компетенція» слід розуміти як фонетичні знання та навички перцепції та продукції: звукових одиниць (фонем); фонетичних ознак розпізнання фонем; фонетичного складу слів; фонетики речення, тобто просодії речення (наголосу і ритму фрази, інтонації); фонетичної редукції.

Варто також підкреслити, що коректне фонетичне оформлення мовлення дає змогу не лише передавати зміст, а й виражати власне ставлення до співрозмовника та предмета розмови, впливати на комунікантів і таким чином досягати мети висловлювання.

Установлено, що основи формування фонетичної компетенції учнів закладаються на початковому ступені навчання загальноосвітньої школи з подальшим удосконаленням на середньому та старшому ступенях.

Отже, вікові та психологічні характеристики молодших школярів дозволяють використовувати короткі автентичні аудитивні тексти для опрацювання фонетичного матеріалу з метою формування слухо-вимовних та інтонаційних навичок на уроці англійської мови уже на початковому ступені навчання.

Варто зазначити, що, формування фонетичної компетенції має відбуватися у таких напрямках:

·     формування орфоепічної правильності мовлення згідно норм англійської мови;

·     формування акцентологічної правильності мовлення згідно норм англійської мови;

·     формування вміння варіювати фонетичні засоби залежно від мети висловлювання, для впливу на емоції слухача;

·     формування вмінь збереження виразності у різноманітних як за стилем, так і за призначенням мовленнєвих ситуаціях.


21.06.2015; 15:18
хиты: 115
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь