пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Середня дорослість

42. Психологічна характеристика періоду середньої зрілості

Межі віку - від 31 до 55-60 років. Нижня межа пов'язана із завершенням «кризи дорослішання», а верхня - з виходом людини на пенсію. Провідна діяльність в період зрілості - професійна діяльність. Психологічні новоутворення віку - особистісна зрілість, почуття компетентності, продуктивність в різних сферах життєдіяльності.
Особливості розвитку пізнавальної сфери: когнітивні процеси протікають повільно, але продуктивно. Знижують свої функції деякі види відчуттів (особливо зорові і слухові), зберігає пік розвитку образна і вербальна пам'ять, вербальний інтелект досягає високих показників, знижується швидкість уваги і сприйняття, спостерігається ригідність мислення. Людина набуває стан мудрості. Особливості розвитку особистісної сфери: досягається особистісна зрілість. Спостерігаються врівноважені емоції, обобщeнная об'єктивна самооцінка, реалістична «Я-концепція», почуття компетентності і самоповаги, зберігається феномен «консервації віку», мотиви і потреби пов'язані з соціальним та сімейним станом людини.

Особливості розвитку соціальної сфери: набувається продуктивність у багатьох сферах життєдіяльності людини, пробуджується інтерес до суспільного устрою, політичних та економічних питань, з'являється бажання здійснити будь-якої внесок для наступного покоління, чоловіки і жінки стають більш дбайливими до дітей і оточуючим людям, прагнуть зберегти традиції сім'ї та статус у професійній сфері.

Криза зрілості. Його називають кризою середини життя або «синдромом спустошеного гнізда». Зазвичай він припадає на 40-45 років. У більшості випадків даний криза властивий чоловікам, ніж жінкам. Основа його пов'язана зі зміною життєвого мотиву.

 


10.06.2016; 04:27
хиты: 149
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь