пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40. Психічна травма та розвиток особистості

Психічною травмою називається життєва подія, що зачіпає значущі сторони існування людини і призводить до глибоких психологічних переживань. Психічна травма, як подія або ситуація, стоїть у ряді інших життєвих ситуацій. Відповідно до класифікації D. Magnusson, існує п'ять рівнів визначення ситуації:

1. Стимули - окремі об'єкти або дії.

2. Епізоди - особливі значущі події, що мають причину і наслідок.

3. Ситуації - фізичні, тимчасові і психологічні параметри, які визначаються зовнішніми умовами.

4. Оточення - узагальнююче поняття, що характеризує типи ситуацій.

5. Середа - сукупність фізичних і соціальних змінних зовнішнього світу.

Психічна травма являє собою досить складне явище, в центрі якого знаходиться субклінічний реагування свідомості на саму психічну травму, що супроводжується своєрідною "захисною" перебудовою, яка відбувається у системі психологічних установок в суб'єктивній ієрархії значущого. Ця захисна перебудова зазвичай нейтралізує патогенну дію психічної травми, запобігаючи тим самим розвиток психогенної хвороби. У цих випадках мова йде про "психологічного захисту", яка виступає як вельми суттєва форма реакції свідомості на перенесену психічну травму.

Отже, під психічною травмою ми будемо розуміти життєво важлива подія для індивіда, що зачіпає значущі сторони його існування, яке призводить до глибоких психологічних переживань, наслідком чого можуть бути порушення адаптації та розлади, пов'язані зі стресом.

Незважаючи на інтенсивність травматичних подій, їх екстремальну негативність і потужні витрати, потрібні на адаптацію, реакції на них дуже різні, у більшості людей ці події проходять через якийсь час (зазвичай через чотири-шість тижнів) або переробляються. Однак, як правило, травми залишають після себе відчутні сліди у формі психічних змін, які, щоправда, далеко не завжди розвиваються в психічний розлад. Слід враховувати, що такого роду розлади дуже гетерогенні: розлад може наступити швидше (через хвилини, години) або повільніше (через дні, тижні чи місяці), мати середню або дуже сильну вираженість, можуть бути порушені різні психічні системи і на різний час і т . д.

 


09.06.2016; 22:58
хиты: 162
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь