пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38. Формування світогляду та суспільної активності старшокласників

Багато дослідників вважають основним новоутворенням у старшому шкільному віці самовизначення. Усвідомлення свого місця у майбутньому, своєї життєвої перспективи, формування світогляду та його вплив на самосвідомість та моральну свідомість є центральним моментом психічного та особистісного розвитку в цьому віці.Наявність певної системи цінностей особистості є необхідною умовою для формування зрілих життєвих планів, самовизначення юнаків.

       У старшокласників формуються соціальні та духовні потреби людини, його моральні та соціальні якості, посилюється зацікавленість до етичних проблем, йде активний пошук усвідомлення моральних та етичних понять, формування ідеалів. В.А. Сухомлинський відмічав у школярів у цьому віці прояви зацікавленості до світоглядних питань, прагнення оцінювати власними розумовими зусиллями ті чи інші події, бажання мати власні судження, думку з того чи іншого питання.

 Юність - це головний етап становлення світогляду, саме в цей період визрівають його когнітивні та емоційно-особистісні передумови.

        Багато вчених вважають, що найбільш інтенсивне формування громадянськості особистості здійснюється саме в юнацькому віці. У старшій школі відбувається інтенсивне розширення знань учнів про процеси та явища суспільного життя, права людини, основи життя суспільства, формування громадянської позиції людини, її соціально-політичні орієнтації. Цей період характеризується ще й усвідомленням учнівською молоддю значимості громадянських якостей, розуміння того наскільки ці якості є важливим для майбутнього самостійного життя. Особливістю формування громадянських умінь в старшій школі є здатність учня свідомо застосовувати набуті знання, уміння та навички для вирішення проблем власного життя, життя громади, держави і суспільства, орієнтуючись на цінності громадянського суспільства.

 


09.06.2016; 22:58
хиты: 116
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь