пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21. Спадковість та середовище в психічному розвитку індивіда

Психічний розвиток індивіда, формування особис¬тості є біологічно і соціальне зумовленим процесом. Людський індивід розвивається і як біологічна істота, як представник біологічного виду Homo sapiens і як член людського сус¬пільства. Історія попереднього розвитку людини, тобто її філогенез, впливає на індивідуальний розвиток (онтогенез) двома шляхами — біологічним і соціальним.

За даними Г. С. Костюка, онтогенез людського орга¬нізму визначається біологічною спадковістю, онтогенез особистості — соціальною спадковістю. Ці дві детермінанти тісно пов'язані в процесі розвитку людини. Біологічна спад¬ковість має своїм джерелом генетичний апарат людини, що сформувався в процесі біологічної еволюції і визначає роз¬виток її організму. Соціальна спадковість представлена су¬купністю культурних досягнень людства, накопичених у про¬цесі його історичного і суспільного розвитку.

Наявність цих двох детермінант визначила й два проти¬лежних погляди на чинники походження особистості. Пред¬ставники першого погляду вважали, що онтогенез психіки людини детермінується лише біологічним фактором, біо¬логічною спадковістю. Згідно з іншою думкою, психічний розвиток індивіда визначається не природою, а соціальними умовами його життя.


09.06.2016; 22:58
хиты: 116
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь