пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

89. Учіння М. Я. Басова. Концепція П. П. Блонського.

Щоб обмежити свій підхід від рефлексологічного, він замість терміна "поводження" вперше в історії радянської психології вводить термін

"діяльність". Діяльністю називали свій предмет і Павлов (вища нервова діяльність), і Бехтерев (співвідносна діяльність). Басів ввсл поняття про діяльність без яких-небудь додаткових визначень. Але зміст, що він вкладав у нього, кач ств енно відрізнялося від рефлексологічного.

Як асоціація, так і задача відносяться до розділу психодетерминант. Вони давно ввійшли в лексикон дослідників людської свідомості. Але Басів не обмежився звертанням до них. Він розглядав їх не у виді кінцевих причинних агентів, а як похідне більш загального способу взаємодії людини зі світом - праці. Він писав: "...у величезній області людської праці, розмаїтість його професійних розходжень - от де треба шукати точку опори для аналізу розвитку людини як діяча в середовищі. І ми про аща емся саме сюди, до професійної трудової діяльності людей".

Завдяки виробничим процесам людин вступає у світ, що детермінує його розвиток принциповий інакше, чим природне середовище. Уже биодетерминизм внсс важливі корективи в загальне розуміння зовнішнього середовища як джерело впливів на інд вида.

Предметом психології Блонский вважав поводження. Спочатку він отожествлял його рухами людини. У напружених міркуваннях про перебудову психологічного знання на основі марксистської методології Блонский змінив свою первона чальную трактовк предмета психології і внсс у поняття поводження зміст, що дозволило відмежувати його від бихевиористской схеми, бехтеревской "співвідносної діяльності" і павловских умовних рефлексів. Однак у своїх наступних роботах Блонский перейшов від біологічних трактувань до соціології, створивши оригінальне навчання про пам'ять, в історії якої він виділив чотири ступіні: моторну, афективну, образну і вербальну ("Пам'ять і мислення", 1935) Використовуючи великий культурологічний матеріал (головним чином почерпнутий з історії розвитку мов народів світу), Блонский знаходить паралелі в переходах від однієї ступіні до іншої як в історії культури (філогенез), так і в індивідуальному розвитку (онтогенез). Зі ступінями розвитку пам'яті він співвідносив неврологічні представлення про генетично різні рівні організації функцій головного мозку. Інтеграція біологічного социокультурного знання дозволило Блонскому представити вражаючу картину еволюції не тільки пам'яті, але поводження в цілому.


06.06.2016; 01:14
хиты: 298
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь