пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

82. Функціоналізм. Ф. Бретано

Головною для нової психології він вважав пробле му свідомості. Чим відрізняється свідомість від усіх дру гих явищ буття? Тільки відповівши на це питання, можна визначити область психології. У той час під впливом Вундта панувала думка, що зі знання складається з відчуттів, сприймань, поставши лений як особливих, що змінюють один одного процесів. За допомогою експерименту їх можна виділити, під піддати аналізу, знайти ті елементи або нитки, з яких сплітається ця особлива "тканина" внутрішнього суб'єкта. Таке погляд, стверджував Брентано, з вершенно ложно, бо воно ігнорує активність з знання, його постійну спрямованість на об'єкт. Для позначення цього неодмінного ознаки з знання Брентано запропонував термін "інтенція". Вона спочатку властива кожному психічному явищу і саме завдяки цьому дозволяє відмежувати пси хіческім явища від фізичних.

Інтенция - не просто активність. У ній совме стно з актом свідомості завжди співіснує який-небудь об'єкт. Психологія використовує, зокрема, слово "подання", розуміючи під ним віднов новление в пам'яті відбитків баченого або сли шанного. Згідно ж Брентано слід говорити не про представлення, а про представліванія, тобто про спеціальну духовної діяльності, завдяки якій усвідомлюється колишній спосіб. Це ж відно сится і до інших психічних феноменів. Говорячи, припустимо, про сприйняття, забувають, що в цьому слу чаї не просто відбувається "спливання" чуттєвий-201

кого образам а відбувається акт воспрініманія це го змісту. Слід рішуче розмежувати акт і зміст, не змішувати їх, і тоді стане абсолютно ясно, що психологія є наукою про акти свідомості. Ніяка інша наука, крім неї, вивченням цих особливих інтенціональних ак тів не займається.

Описуючи і класифікуючи форми цих актів, Брентано приходив до висновку про те, що існує три основних форми: акти представливания чого-небудь, акти судження про що-небудь як істинному або помилковому і акти емоційної оцінки чого -або як бажаного або отвергаемого. Поза акта об'єк ект не існує, а й акт, в свою чергу, метушні кає тільки при спрямованості на об'єкт. Коли людина чує слово, то його свідомість спрямовується крізь звукову, матеріальну оболонку до предме ту, про який йде мова. Розуміння значення слова є акт, і тому це психічний феномен. Він раз Руша, якщо брати порізно акустичний раздра житель (звук) і позначається їм фізичну річ. Подразник і річ самі по собі до області психо логії не відносяться.


06.06.2016; 01:14
хиты: 306
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь