пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54. З. Фрейд. Розвиток психоаналізу. Метод вільних асоціацій.

До заснування підірвав психологію свідомості психоаналіз. Він оголив за покровом свідомості потужні пласти не усвідомлюваних суб'єктом психічних сил, процесів і механізмів, саме їх зробивши предметом свого вивчення. Цей термін був введений З. Фрейдом (1856-1939). Він довгі роки займався вивченням центральної нервової системи, набувши солідну репутацію фахівця в цій галузі.

Перший імпульс до вивчення глибинних шарів психічної активності особистості додало застосування гіпнозу. Справжні причини від свідомості приховані, але саме вони правлять поведінкою. Аналізом цих сил і зайнялися Фрейд та його послідовники. Вони створили одну з найбільш потужних і впливових напрямків у сучасній науці про людину.

Головним серед «вулканічних процесів», прихованих за усвідомленими явищами в «дзеркалі» самоспостереження була визнана має сексуальну природу енергія потягу. Її назвали словом «лібідо». Відчуваючи різні трансформації, вона придушується, витісняється і, тим не менш, проривається крізь «цензуру» свідомості по обхідних шляхів, разряжаясь в різних симптомах, у тому числі патологічних.

Тільки завдяки усвідомленню причин пригнічених потягів і потаємних комплексів вдається позбутися від душевної травми, яку вони завдали особистості. Відкривши об'єктивну психодинамику і псіхоенергетіка мотивів поведінки особистості, приховану «за лаштунками» її свідомості, Фрейд перетворив колишнє розуміння предмета психології.

Фрейда оточувало безліч учнів. Найбільш самостійними з них, які створили власні напрямки, були К. Юнг (1875-1961) і А. Адлер (1870-1937).

Цікавим нововведенням Юнга було поняття про «колективному несвідомому». Якщо в несвідому психіку індивіда можуть, за Фрейдом, увійти явища, витиснуті зі свідомості, то Юнг вважав її насиченою формами, які ніколи не можуть бути індивідуально набутими, але є даром далеких предків. Велику популярність придбало поділ Юнгом людських типів на екстравер-тованої (звернений зовні, захоплений соціальної активністю) і інтровертірованний (звернений усередину, зосереджений на власних потягах).

Адлер, модифікуючи вихідну доктрину психоаналізу, виділив як фактор розвитку особистості почуття неповноцінності, породжується тілесними дефектами. Як реакція на це відчуття виникає прагнення до його компенсації і сверхкомпенсации з тим, щоб домогтися переваги над іншими. У «комплексі неповноцінності» приховано джерело неврозів.


06.06.2016; 00:43
хиты: 352
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь