пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31.Психічна діяльність за І. М. Сєчєновим.

М. М. Сєченов (1829-1905) - видатний російський фізіолог і психолог, основоположник вітчизняної фізіологічної школи, творець природно-наукової теорії психічної регуляції поведінки, доктор медицини (1860), чл. - Кор. Петербурзької АН (1869), почесний академік Петербурзької АН (1904). Удостоєний Демидівської премії Петербурзької АН за курс лекцій «Про тваринну електрику» (1863). Спираючись на два напрямки російської філософсько-психологічної думки, Сєченов запропонував свій підхід до розробки корінних проблем психології. Він не ототожнював психічний акт з рефлекторним, а вказував на схожість в їх будові. Це дозволяло перетворити колишні уявлення про психіку, про її детермінації. Порівнюючи психіку з рефлексом, Сєченов доводив, що, подібно до того, як рефлекс починається з контактів організму з зовнішнім об'єктом, психічний акт першим своїм ланкою має подібні контакти. Потім при рефлексі зовнішній вплив переходить до центрів головного мозку. Так само друга ланка психічного акта розгортається в центрах. І, нарешті, його третьою ланкою, як і в рефлекс, служить м'язова активність. Новим важливим моментом було відкриття Сеченовим в головному мозку апарату гальмування рефлексів. Це відкриття показало, що організм не тільки відображає зовнішні впливи, але і здатний їх затримувати, тобто не реагувати на них. У цьому виявляється його особлива активність, його здатність не йти на поводу у середовища, а протистояти їй. Стосовно до психіки, Сєченов пояснював своїм відкриттям і процес мислення, і волю. Бойового людини відрізняє уміння протистояти неприйнятним для нього впливів, якими б сильними вони не були, придушувати небажані потягу. Це і досягається апаратом гальмування. Завдяки цьому апарату виникають і незримі акти мислення. Він затримує рух, і тоді від цілісного акту залишаються тільки перші 2 / 3.

Рухові операції, завдяки яким організм виробляє аналіз і синтез сприймаються зовнішніх сигналів, однак, не зникають. Завдяки гальмуванню вони йдуть «ззовні всередину».

Цей процес був названий надалі интериоризацией (переходом ззовні всередину). Людина не отримує готовим свій внутрішній психічний світ. Він його будує своїми активними діями. Це відбувається об'єктивно. Тому й психологія повинна працювати об'єктивним методом.

 


06.06.2016; 00:43
хиты: 322
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь