пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13.Психологія А.Августина. Психологічний зміст "Сповіді".

Вчення Плотіна вплинуло на Аврелія Августина (IV-V вв. Н. Е..), Творчість якого ознаменувало перехід від античної традиції до середньовічного християнського світогляду.

Цікавим є вчення Августина про співвідношення свободи волі людини, божественної благодаті і приречення. Воля, на думку філософа, є одна з основоположних здібностей людини. Також вона є направляючої інтелектуального пізнання. Здатність «вільного рішення» волі передбачає свободу людської дії, його автономність, можливість вибору альтернатив. В ідеалі воля людини повинна мати здатність детермінації з себе, бути справді вільною. Така свобода була загублена при гріхопадіння людини. Теолог робить відмінність між благий і злою волею. Блага воля орієнтує людину на добро, а зла - на зло. Відповідальність кожної людини за здійснений ним вчинок обгрунтовує справедливість божественного відплати. Силою, яка багато в чому визначає порятунок людини і його устремління до Бога, є божественна благодать. Благодать - особлива божественна енергія, яка діє по відношенню до людини і робить зміни в його природі.

Августин додав трактуванню душі особливий характер, стверджуючи, що її основу утворює воля (а не розум). Тим самим він став ініціатором вчення, названого волюнтаризмом. Воля індивіда залежить від божественної і діє в двох напрямах: управляє діями душі і повертає її до себе самої. Всі зміни, що відбуваються з тілом, стають психічними завдяки вольової активності суб'єкта. Так, з відбитків, які зберігають органи чуття, воля творить спогади. Всі знання закладено в душі, яка живе і рухається в Бозі. Воно не купується, а витягується з душі завдяки спрямованості волі. Підставою істинності цього знання служить внутрішній досвід. Ідея про внутрішній досвід, що володіє вищою істинністю, мала у Августина теологічний сенс, оскільки проповідувалося, що ця істинність дарується Богом.

Надалі трактування внутрішнього досвіду, будучи звільнена від релігійного забарвлення, злилася з поданням про інтроспекції як особливому методі дослідження свідомості, яким володіє психологія на відміну від інших наук.

 


06.06.2016; 00:43
хиты: 318
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь