пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Амур і психея

.У міфі говориться, що в одного царя були три красуні дочки, з яких найгарнішою була молодша - Психея. Слава про її красу пройшла по всій землі і багато приїжджали в місто, де жила Психея, щоб помилуватися нею. Їй стали навіть віддавати божеські почесті, забувши Афродіту. Остання образилась і вирішила погубити суперницю. Покликавши свого сина Ерота, вона показала йому красуню й наказала вселити в неї любов до самого потворного і жалюгідного з людей. Між тим, Психея відчувала себе дуже нещасною від того, що всі милувалися нею, як бездушною красою, і ніхто не шукав її руки.

У горі звернувся її батько до Мілетського оракула, і бог відповів, що Психея, одягнена в поховальний одяг, повинна бути відведена на скелю для шлюбу з жахливим чудовиськом. Виконуючи волю оракула, нещасний батько привів Психею у вказане місце і залишив її одну; раптом подих вітру переніс її до дивного палацу, і вона стала дружиною якоїсь таємничої незримої істоти. Блаженне життя Психеї, однак, тривала недовго: заздрісні сестри, дізнавшись про її благополуччя, вирішили винищити її і хитрістю досягли того, що Психея порушила дану чоловіку обіцянку - не допитуватися, хто він. Злі сестри нашептали їй, що незримий чоловік - дракон, який в один прекрасний день з'їсть її з її плодом (Психея була вже вагітна), і переконали її, щоб вона, озброївшись мечем і світильником, підстерегла його під час сну і вбила.

Довірлива Психея послухалася, запалила світильник, і, стала розглядати свого чоловіка, який виявився прекрасним Еротом; в той час, як вона, вражена красою його особи, милувалася сплячим, зі світильника впала гаряча крапля олії на плече бога і він від болю прокинувся. Ображений віроломством і легковажністю дружини, він відлетів від неї, а вона, покинута, пішла по землі шукати свого коханого. Довго Психея ходила по всіх землях, поки не була змушена схилитися перед своєю суперницею, Афродітою, яка довго шукала нагоди помститися Психеї і послала вже розшукувати їїГермеса. В цей час хворий від опіку Ерот лежав у своєї матері.

Опинившись під одним дахом з чоловіком, але розлучена з ним, Психея повинна була зносити всілякі переслідування Афродіти, яка, бажаючи їй смерті, придумувала різні нездійсненні роботи. Так, Психея повинна була розібрати по зернам і за їхніми величезну купу змішаного зерна, дістати золоте руно з скажених овець, добути води з Стіксу і принести з підземного царства від Персефони (Прозерпіни) ящик з чудовими притираннями. Завдяки чужій допомозі, Психея зробила все, що веліла їй Афродіта, поки, нарешті, не одужав Ерот. Тоді він звернувся за сприянням до верховного олімпійського бога і за допомогою його домігся згоди небожителів на шлюб з Психеєю, яка отримала від Зевса безсмертя і була долучена до сонму богів. Заздрісні сестри Психеї були покарані за свою заздрість і підступність тим, що розбилися об скелю, стрибнувши з неї в розрахунку, що Зефір віднесе їх в чарівний палац Ерота. Від шлюбу Психеї з Ерота народилося Насолода .

 


06.06.2016; 00:43
хиты: 351
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь