пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Социометрическая проба «День народження»



Цей тест призначений для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, коли необхідно провести дослідження ставлення дитини до дітям і дорослим. Тест проводиться індивідуально і колективно (з молодшими школярами), у формі гри.

Інструкція

«Давай пограємо з тобою в твій день народження. Велике коло буде у нас столом, на якому лежить святковий пиріг зі свічками.

Свічок стільки, скільки тобі буде років. Ми їх намалюємо. Навколо столу розташовані маленькі кружечки - це що? Звичайно, стільці. Вибери стілець, на який ти сядеш. Давай твій стілець відзначимо - зірочкою або сніжинкою? (Відповідь дитини дозволяє відзначити сформованість статевої ідентифікації: хлопчики вибирають зірочку, дівчинки - сніжинку.)

Кого хочеш посадити поруч з собою? А з іншого боку? (Близько кружечка пишеться ім'я, а в кружечку - порядок вибору.)

Дитина називає імена людей, іграшки, тварин ... Їх розташовуємо в порядку називання або садовить на «стільчики», які пропонує дитина.

Після четвертого вибору можна запропонувати повторюваний питання: «Ти будеш ще когось садити, або приберемо (закреслимо) стільчики?» (Відповідь дитини дає нам можливість припустити його потреби в спілкуванні.)

Коли дитина заповнить всі десять «стільчиків», задаємо питання про необхідність додати «стільчики»: «Якщо хочеш ще когось посадити, то ми можемо додати (домалювати)« стільчики ».

Є діти, які мають потребу домальовувати «стільчики» в проміжках, іноді навіть заповнюють другий ряд.

Аналіз результатів

1. Потреба в спілкуванні:

а) бажає спілкуватися в широкому колі - використовуються всі «стільчики» або додаються нові;

б) бажає спілкуватися, але з близькими людьми, в обмеженому колу-«прибираються» (закреслюються) «стільці»;

в) несформована потреба в спілкуванні - вибір іграшок, предметів, тварин.

2. Емоційні переваги у спілкуванні: близькі, довірчі, приємні стосунки - люди розташовуються поруч з «іменинником».

3. «Значимість соціальних оточень:

а) кількісне переважання дорослих, дітей, предметів - наявність досвіду спілкування з ними;

б) переважання якоїсь групи (сім'я, дитячий сад, школа, дсор, дача і т.

д.) - значуща середу в спілкуванні;

в) статеве переважання у спілкуванні - наявність хлопчиків і дівчаток, жінок , чоловіків.

Психолог, педагог, пропонуючи дитині гру «День народження», торкається до особистого світу малюка. Необхідно пам'ятати про довірче контакті з ним. У тест занурюють поступово, спочатку краще поговорити про день народження, намалювати атрибути дня народження, пограти в малюнки. Тому бажано не використовувати заготовки, а створити образ святкового столу разом з дітьми. І якщо «стільці» будуть різної величини, то можна проаналізувати вибір дитиною власного місця, тенденції на лідерство (великий «стілець») або невпевненість (маленький «стілець»). У тому випадку, коли соціальна проба не дасть психологу необхідну інформацію, можна повторити гру, запропонувати намалювати ще стіл: для дорослих (якщо за попереднім столом розташовувалися тільки діти) або для дітей (якщо за попереднім столом розташовувалися тільки дорослі), а може бути, стіл для людей (якщо за попереднім столом розташовувалися тільки іграшки, предмети, тварини). Новий стіл починаємо знову з пирога, зі свічок, із зірочки або сніжинки і задаємо вже знайомі питання.
 

22551.png


Аналізуючи результати, необхідно враховувати допоміжну завдання тесту і ситуативність дитини. Для поглибленого соціометричного дослідження, а також для уточнення інформації рекомендується використовувати інші соціальні проби, методики, тести («Малюнок сім'ї», методику Рене Жиля, гру «Секрет», соціометричні опитувальники та ін.)


08.04.2016; 11:20
хиты: 134
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь