пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Народонаселення - центральна категорія системи знань про народонаселення.


Народонаселення - одне з головних понять низки суспільних наук. Найзагальніше його визначення дає "Демографический енциклопедический словарь": "Народонаселення - природно-історично постала й неперервно самовідновлювана в процесі відтворення безпосереднього життя сукупність людей, головний матеріальний компонент людського суспільства". Народонаселення й населення - синоніми. Цей термін був уведений до наукового обігу вперше на початку XIX сторіччя. 1806 року в "Статистическом журнале" (він був першим російським науковим гуманітарним часописом) була опублікована стаття І.Ф.Германа "Про народонаселення (про чисельність жителів у Росії)". Цей неологізм, який об'єднав два слова - народ та населення, відносно швидко втвердився в мові, проте в народну мову так і не потрапив. Термін "народонаселення" використовують, як правило, для позначення сукупності людей, а його синонім уживають більш універсально - І в народній мові, і в науковій літературі. На кожному етапі розвитку суспільства населення виступає як конкретно- історична сукупність людей, а його найважливішими характеристиками є соціально-часова та просторово-територіальна.

Населення не існує поза часом, простором і рухом. Неперервний процес зміни генерацій людей завжди прив'язаний до конкретного історичного часу й перебігає у певних просторових межах, зумовлених територіальною організацією суспільства.

Залишаючися частиною живої природи й маючи сталі властивості біологічної популяції, населення має водночас соціальну природу. Сукупність людей перетворюється з простої відновлюваної популяції на населення завдяки суспільним відносинам і зв'язкам. Як носій суспільних відносин населення є органічною частиною всього суспільного розвитку й саме у цьому контексті - доречно говорити про конкретно-історичну зумовленість відтворення населення на різних етапах історичного процесу - в суспільствах привласнюючої економіки, аграрному та індустріальному,

Рух - невід'ємна ознака й спосіб існування населення. Поряд з природним рухом - його неперервним відновленням під час зміни генерацій - виокремлюють ще просторовий )або міграційний) та соціальний рухи населення.

Останній відображає зв'язок розвитку населення з суспільним відтворювальним процесом і розвитком суспільства загалом.

Усі три різновиди руху визначають розміри, структуру й динаміку населення планети та окремих країн і забезпечують його постійну взаємодію з усімаіншими суспільними підсистемами. Без руху населення неможливий його розвиток - неперервна кількісна та якісна зміна, зумовлена в кінцевому підсумку рівнем розвитку продуктивних сил і виробничих відносин.

Рух народонаселення, якість народонаселення та розвиток народонаселення є головними поняттями загальної теорії народонаселення.


28.03.2016; 08:46
хиты: 125
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь