пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. біоенергетичний аналіз лоуена


Основна увага в цій психотерапії приділяється дослідженню функції тіла в їх відношенні до психіки. Лоуен (Lowen А.) народився в Нью-Йорку, був учнем Райха (Reich W.), котрий на нього сильний вплив. Біоенергетика бере свій початок у запропонованій Райхом системі органотерапевтичного, якою Лоуен займався у 1945-1953 рр., і безпосередньо пов'язана з нею. У 1953 р. він став одним із засновників Інституту біоенергетичного аналізу. Протягом ряду років Лоуен керував семінарами у Есалене (Каліфорнія), читав лекції, вів групи і семінари в Америці та Європі. Він є автором декількох книг, найбільш відома з них - «Біоенергетика».
За думкою Лоуена, особистість і характер відображаються у фізичній будові, неврози проявляються у тілесному вигляді - у будові тіла і рухах. Передумовою Б. а. Л. є положення про те, що відчуття, які відчуває людина від власного тіла і які проявляються у рухах, служать ключем до розуміння емоційного стану. Рух розглядається з точки зору основних фізичних законів, тобто для нього необхідно вивільнення енергії, при якому дія дорівнює протидії, вся енергія взаємозамінна і може бути приведена до спільного знаменника. Єдина енергія, ув'язнена в тілі, проявляється і у психічних феноменах, і в рухах; ця енергія і є біоенергія. Теоретично біоенергетична терапія структурована у відповідності з уявленнями про існування тілесних аналогів трикомпонентної структури свідомості (Воно, «Я», Над-Я). Її метою є возз'єднання свідомості і тіла, для чого необхідно звільнитися від перешкод, які заважають спонтанному звільненню тіла від напруження.
Система психотерапії, запропонована Лоуеном, сприяє звільненню тіла від напруження, що з'являється в результаті неправильного положення. На думку автора, скованість тіла перешкоджає вільній циркуляції енергії. В основі біоенергетичної концепції лежить твердження, що люди є в першу чергу тілами, що зберігають в собі напругу і звільнюються від нього. Здорова людина пов'язаний із землею («заземлений») і отримує задоволення від життя. У хворому організмі не відбувається вільної циркуляції енергії, чому перешкоджає тілесна ригідність, яка проявляється у вигляді м'язової скутості і утворює зони напруги в тілі. Терапія забезпечує зняття напруги з допомогою фізичних вправ і певних поз, які повинен приймати пацієнт, спрямованих на розблокування цих зон. Пацієнта можуть попросити кричати і розмахувати руками, для того щоб розслабити м'язову броню. Важливим елементом біоенергетичної терапії є навчання тому, як стати «заземленим» і злитися з природою.



27.03.2016; 23:22
хиты: 329
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь