пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. салліван


Теорія міжособистісних відносин відома також під назвою соціальної психіатрії. Її автора - Саллівана - деякі вчені відносять до неофройдисти, тому що його позиція близька ідеям Хорні, Фромма. Інші вважають її самостійною і орігін. науч. концепцією. Виникнення М. т. п. пов'язано з періодом бурхливого розвитку корпусу гуманітарного знання: культур, антропології, соціальної психології, соціології, коли в різних дисциплінах пропонувалися моделі осмислення соціальної реальності.

теорія не заперечує ролі спадковості, але підкреслює, що специфічно людські риси є продуктом соціальної взаємодії. Всі психічні і навіть фізіологічні функції (дихання, прийом їжі, секс) сформовані і перетворені культурою. Концепція Саллівана заснована на ідеї, що людина живе в соціальному полі і його прояви спрямовані на інших людей. Суб'єктом взаємодії може бути не тільки реальний співрозмовник, а й уявне особа, істор. особистість або лит. герой. Особистість представляється гіпотетичної категорією, яка поза аналізу ситуації спілкування перетворюється на ілюзію. Тому Салліван підкреслював, що одиницею наукового аналізу має стати міжлюдських ситуація. Свої дослідження він базувався на великий клінічної практиці. Основні дослідні. методи: бесіда, спостереження, структуроване інтерв'ю.

В М. т. п. особистість розглядається як динамічний центр в серії міжлюдських полів. У ситуації взаємодії вона виявляється не стійку структуру, а точкою, через яку протікають різні процеси.

Людина діє на основі персоніфікацій - цілісних образів інших людей і себе, що склалися в процесі міжособистісного спілкування. Якщо взаємодія з людиною викликало тривогу, персоніфікація пофарбована негативно, якщо в ній задовольнялися якісь потреби, формується покладе, персоніфікація. Персоніфікації створюються для зниження тривоги, допомагають орієнтуватися в міжособистісних відносинах. У той же час вони сприяють стереотипізації сприйняття і поведінки.

Салліван розглядає людину як гомеостатичні систему, що діє за принципом напруга-задоволення. Особистість прагне до максимізації задоволення при зменшення небезпеки. Загроза біологічного існування викликає страх, загроза безпеки пов'язана з почуттям тривоги. Ситуації спілкування породжують задоволення як результат зниження напруги і почуття безпеки внаслідок збереження взаємин.

Будь-яка форма перетворення енергії: рух, вчинок, думка, почуття, образ, тобто мінімальна одиниця, що має для індивіда психологічний зміст, визначається як динамізм. Динамізм зазвичай пов'язаний з певною частиною тіла. Він має такі ланки, як рецепторні, ефекторні і сполучне. Ланки пов'язані з задоволенням основних потреб.

Людське поведінка розглядається як певний тип перетворення енергії. Способи витрачати енергію - результат соціального навчання. Основні людські динамізм (динамізм апатії, агресії, страху, статевої та ін) відрізняються за формі. У динамізмі об'єднані індивідуально-своєрідні зразки поведінки і реагування, звичні для індивіда. Додавання будь-якої риси може вписатися в динамізм, а може його перетворити.

Особливе місце в особистості займає динамізм системи Его. Він носить захисний характер (див. Захисні механізми) і служить зниження тривоги. Тривога передається дитині від матері і виникає на основі особистого негативного досвіду. Задоволення багатьох потреб людини через нераціональне устрою суспільства створює загрозу і викликає тривогу. Тому в динамізмі системи Его формується схвалює і забороняє частині, що забезпечують прийнятне в даному суспільстві поведінку. Людина несвідомо виключає інформацію і власні потреби, несумісні з системою Его. Система Его ізолюється від ін частин особистості і перешкоджає її розвитку.

Організація досвіду і функціонування пізнавальних процесів представлені в трьох формах: прототаксіса, паратаксіса та синтаксису. Прототаксіс - це низка окремих, обмежених один від одного відчуттів, емоцій, образів. Такий "потік свідомості "характерний для немовляти, дорослий його переживає у снах, в специфічних станах споглядання. Паратаксіс фіксує причинні зв'язки подій, що відбуваються одночасно, але не обов'язково знаходяться в закономірного зв'язку. На паратаксісе засновані забобони. Як і прототаксіс, це архаїчна форма мислення, виявляються також і у тварин. Синтаксис - Специфічно людська форма організації досвіду, заснована на символічної активності, використанні мови. У ній присутні логічні зв'язку, загальноприйняті значення. Розвиток в міжособистісної теорії психіатрії розглядається як динаміка персоніфікацій, формування пізнавальних процесів, динамізм.

Ідеї Саллівана дуже вплинули на психіатрію, подальший розвиток психоаналітичних концепцій, гуманістичну психологію.


27.03.2016; 23:18
хиты: 316
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь