пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. динамічна психологія левіна.теорія поля


Свою теорію особистості Левін розробляв у руслі гештальт-психології, давши їй назву "теорія психологічного поля". Він говорив: "Теорія поля навряд чи може бути названа теорією в звичайному сенсі. Скоріше це набір принципів, підхід, метод і цілий спосіб мислення, який відноситься до зв'язку подій і ситуацій, в яких ці події відбуваються". Ідея "поля" породжена ідеєю електричного або магнітного поля, яка, у свою чергу, з самого початку була метафорою. Те, що відбувається з чим-небудь, поміщеним у це силове поле - це функція всіх властивостей поля, взятих як інтерактивне динамічне ціле. Поле як ціле також змінюється в результаті включення до нього чогось нового.

Теорія фізичних полів призвела Левіна до думки про те, що психічна діяльність людини відбувається в умовах впливу психологічного поля, яке отримало назву годологіческого простору. Годологіческое простір містить в собі всі події минулого, теперішнього і майбутнього, які можуть вплинути на наше життя. З точки зору психології кожна з цих подій зумовлює поведінку людини в конкретній ситуації. Таким чином, годологіческое простір формується особистісними потребами людини у взаємодії з його психологічним оточенням.

Левін висловив припущення про існування стану балансу або рівноваги між індивідуумом і його психологічним оточенням. Коли ця рівновага порушується, виникає напруженість відносин, яка викликає певні зміни, які ведуть до відновлення балансу. У цьому полягав головний сенс його концепції мотивації. Відповідно до поглядів Левіна, поведінка являє собою чергування циклів виникнення напруженості і наступного дії по його зняття. Тому кожного разу, коли у індивідуума виникає якась потреба, тобто стан напруженості, він своїми діями намагається зняти цю напругу і відновити внутрішню рівновагу.

Він виходив з того, що особистість живе і розвивається в психологічному полі оточуючих її предметів, кожен з яких має певний заряд (валентність). Основні положення цієї концепції викладені ним у працях "Динамічна теорія особистості" (1935) і "Принципи топологічної психології" (1936), так як для пояснення він використовував поняття з топології - науки про просторові відносини між об'єктами, а також математики та фізики.

Основні принципи теорії поля:

Застосування конструктивного, або генетичного, методу замість класифікаційного. "Сутність конструктивного методу полягає в поданні індивідуального випадку за допомогою невеликої кількості конструктивних елементів. Такими елементами можуть стати психологічна позиція, психологічні сили та подібні поняття". Цей принцип протиставляється такому підходу, при якому ігноруються індивідуальні особливості і використовуються загальні закони та закономірності.

Аналіз психологічного поля з позиції цілісності на противагу тому що склався в психології підходу, згідно з яким вивчаються окремі елементи ситуації. "Замість того, щоб виокремлювати з ситуації той чи інший ізольований елемент, значущість якого неможливо оцінити без розгляду ситуації в цілому, теорія поля, як правило, воліє починати з характеристики ситуації в цілому. А вже після такого" аналізу в першому наближенні "різні аспекти і частини ситуації піддаються все більш і більш конкретного і детальному аналізу ".

Вивчення ситуації не з фізичною, а з психологічної точки зору, тобто з точки зору того, як вона представлена ​​суб'єкту. Цей підхід використовується на противагу ідеї біхевіоризмупояснювати психічні явища в "об'єктивних фізичних" термінах. Левін стверджує, що одним із завдань психології є завдання "знайти адекватні наукові поняття, завдяки яким стало б можливо таке подання поєднань психологічних факторів, щоб з них можна було б вивести поведінку даного індивіда".

Дослідження поведінки з точки зору актуальне створених обставин і умов, в сьогоденні, в ситуації "тут і зараз". Це положення протиставляється точці зору З. Фрейда, згідно з якою адекватний аналіз труднощів людини має будуватися з урахуванням її минулого досвіду, або використовується як контрпозиції ідеї А. Адлера і гуманістичних психологів (Г. Олпорта, К. Роджерса, А. Маслоу) про дослідження особистості з точки зору того, що вона очікує від майбутнього.

Вивчення поведінки з динамічною точки зору, тобто з точки зору сил і напруги психологічного поля.

Математичне подання психологічних ситуацій (топології та векторного аналізу) для викладу результатів в строго логічній послідовності. "Топологічні та векторні поняття в такій мірі поєднують в собі аналітичну міць і концептуальну точність, що це робить їх ... переважаючими подібні інші відомі в психології концептуальні засоби". Теорію поля можна розділити на дві частини - структурну, або топологічну, і динамічну, або векторну.

Парлетт Малькольм у статті "Роздуми про теорію поля" у журналі "Журнал практичного психолога" № 2-3, 2002 р. приводить своє бачення принципів теорії "поля" Левіна:

Принцип організації. Розуміння виходить з погляду на всю ситуацію, тотальність співіснування фактів. Левін пише: "Чи виникне певний тип поведінки чи ні, залежить не від наявності або відсутності одного факту або безлічі фактів, що розглядаються окремо, але лише в констеляції (структурі і силах) особливого поля як цілого." Значення "одиничного факту залежить від його положення в полі ". Характеристики об'єктів визначаються, швидше, загальною організацією цілковитого значення і сенсу, "розставляє акценти" на тих чи інших конкретних особливостях.

Принцип одноразово. Цей принцип вказує на факт того, що існує група чинників у справжньому полі, які визначають і "пояснюють" поведінка в даний момент. Немає якоїсь особливої ​​специфічної зв'язку з подією минулого, яке в багатьох інших системах розцінюється як зумовлює події сьогодення.

Принцип сингулярності. Кожна ситуація і кожне поле "людина-ситуація" є унікальними. І нехай деякі психологи намагаються відшукати щось "загальне", підвести унікальний досвід під якісь генералізовані закони, наш безпосередній особистий досвід свідчить про інше. Обставини ніколи не бувають однаковими для всіх, і в кожної людини неминуче виникає своя перспектива і точка зору, навіть якщо кілька людей опинилися в одному і тому ж місці в один час.

Принцип мінливого процесу. Цей принцип відноситься до поля, схильній до постійних змін: "не можна в одну і ту ж річку увійти двічі". У той час як принцип сингулярності акцентував потреба в унікальному відношенні до унікального події, принцип мінливого процесу постулює, що досвід є швидше тимчасовий, ніж постійний. Ніщо не є зафіксованим або абсолютно статичним.

Принцип можливої ​​значущості. Цей принцип стверджує, що ні одна частина цілого поля не може бути виключена заздалегідь як внутрішньо незначна, як звичайної, мирської, всюдисущої, несуттєвою вона не здавалася б. Все в поле є частиною загальної організації та потенційно значимо.


16.03.2016; 00:58
хиты: 383
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь