пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.гештальттерапія Перлза


В англійській мові немає точного еквівалента слову "гештальт"; його основне значення можна передати як "патерн" або "конфігурація" - специфічна організація частин, яка становить певний ціле. Основний принцип підходу гештальтпсихології полягає в тому, що аналіз частин не може забезпечити розуміння цілого, оскільки ціле визначається взаємодією і взаємозалежністю частин. Виділені з гештальту частини не залишаються тотожними того, якими вони були на своєму певному місці і зі своєю певною функцією в цілому.

 

Ф.Перлз відкидав ідею поділу розуму і тіла, поділу об'єкта і суб'єкта, поділу людини і середовища. Відмовляючись розглядати людину як істоту, що протистоїть світу, пережитому окремо від нього самого, Ф.Перлз стверджував, що люди творять і створюють свої світи: для кожного світ існує як його розкриття. Він зробив дуже сміливий для його часу висновок, що між душевної і фізичної діяльністю людини не існує прірви.

 

За уявленнями Ф.Перлза свідомість людини не може сприймати навколишній світ однозначно, з однаковою концентрацією уваги на всіх деталях. Важливі і значущі події, по Ф.Перлз, займають центральне місце у свідомості, утворюючи гештальт (фігуру), а менш важлива в даний момент інформація відступає на задній план, утворюючи фон.

 

Ф.Перлз дуже вірив в те, що він називав "мудрістю організму". Він розглядав здорової людини як саморегулирующееся істота. Одне з основних положень гештальт-терапії полягає в тому, що кожен має здатність досягати оптимального рівноваги усередині себе і між собою і середовищем.

 

Гештальтпсихология є важливим джерелом гештальттерапии. Гештальттерапия - це складний синтез з психоаналізу, екзистенціальної психології, біхевіоризму (підкреслення очевидного в поведінці), психодрами (отреагирование конфліктів), дзен-буддизму (мінімум інтелектуалізації та фіксування на усвідомленні справжнього).

 

Основними поняттями гештальттеории є: ставлення фігури і фону, усвідомлення потреб і зосередження на теперішньому, протилежності, функції захисту та зрілість.

Фігура і фон. У процесі саморегуляції здорова людина сама вибирає, яка інформація для нього в даний момент найбільш важлива - це фігура. Решта інформації тимчасово відсувається на задній план - це фон. Нерідко фігура і фон міняються місцями. Це пояснюється відомим гештальт-малюнком.

 

 

 Якщо розглядати білу фігуру на темному тлі - ми бачимо білу вазу; якщо розглядати чорну постать на білому тлі - дві повернені один до одного голови в профіль. Цей феномен показує, як організм вибирає те, що йому цікаво і важливо в кожен даний момент. Заслуга Перлза полягає в тому, що він вперше застосував принципи гештальтпсихології в психотерапії.

 

У розумінні Перлза фігура виступає в якості домінуючої потреби, ритмічна зміна фігур і фону лежить в основі саморегуляції організму. Як фігури (гештальта) може бути бажання. Як тільки бажання виконується, гештальт завершується, відсувається на задній план, поступаючись місцем новому гештальту.

У випадках, коли потреба задовольнити не можна, гештальт залишається незавершеним, а тому не може бути відреагував і не може поступитися місцем іншому гештальту. Така неотреагірованние потреба, на думку Перлза, стає причиною багатьох незавершених проблем.

 

Наприклад, якщо людина відразу не висловив свою злість або гнів, вони в подальшому не зникнуть зовсім, а будуть проявлятися в більш прихованих і підступних формах.

Завдання гештальттерапевт полягає в тому, щоб допомогти пацієнтові усвідомити свою потребу, зробити її більш чіткою і реалізувати її.

 

Усвідомлення потреб і зосередження на теперішньому. Усвідомлення і зосередження на потреби є важливим принципом в гештальттерапии, що отримав назву тут і тепер. Невротик не здатний жити в сьогоденні, оскільки несе в собі незавершені ситуації (незавершені гештальти) з минулого. Гештальтистского підхід в психотерапії полягає в тому, щоб не досліджувати минуле в пошуках спогадів про травму або незакінченою ситуації, а запропонувати пацієнту сфокусуватися на сознавании того, що переживається в сьогоденні; фрагменти незакінчених ситуацій з минулого неминуче спливуть як частина цього досвіду в сьогоденні; тоді пацієнтові пропонується знову програти їх, знову пережити їх, щоб закінчити і асимілювати їх у сьогоденні. Тривожність Перлз визначає як розрив між "зараз" і "тоді".

Протилежності. Йдеться про тих внутрішніх сторонах явищ, які одночасно і припускають, і виключають один одного. Протилежності не просто існують, вони знаходяться в стані постійного протиріччя один з одним. Боротьба протилежностей становить джерело розвитку дійсності. Кожен з нас може одночасно любити і ненавидіти своїх близьких, відчувати почуття радості і засмучення при завершенні справи. Повністю усвідомлюючи протилежності свого Я, своїх прагнень і бажань, ми більш глибоко починаємо усвідомлювати самих себе.

 

Протилежні сторони нашого Я в гештальттерапии отримали назву Нападника і захищається.

Одне із завдань гештальттерапии - використовуючи закон єдності і боротьби протилежностей, допомогти пацієнтові виділити фігуру з фону, завершити гештальт і знову повернути його в фонове оточення.

Функції захисту. Індивід реагує на загрозу або стресову ситуацію за допомогою захисних реакцій. Це і відхід від проблеми, і штучна несприйнятливість ситуації або навіть хвороба. Все життя людини, по суті, складається з якихось труднощів і захисних реакцій на ці труднощі. Здорові люди на виниклі труднощі реагують адекватно. При виникненні неврозу захисні механізми спотворюються і перешкоджають зростанню особистості. Перлз виділяє 4 реакції, що перешкоджають зростанню особистості: реакцію злиття, ретрофлексію, інтроекцію і проекцію.

 

При реакції злиття індивід не може диференціювати себе від інших, він не в змозі чітко визначити, де закінчується його Я і починається Я іншої людини. Злиття унеможливлює саморегулюючий ритм контакту і відходу, що, в свою чергу, робить неможливим формування гештальту.

Ретрофлексия означає "звернення назад на себе". При ретрофлексии межа між особистістю і середовищем зміщується в бік особистості. Всі зусилля таку людину спрямовані не на боротьбу із зовнішніми труднощами, а на самоосуждение, самобичування, в кращому випадку - на корекцію власних емоцій і поведінки.

Интроекция - тенденція привласнювати собі переконання, способи мислення і вчинки інших людей без критики і спроби зробити їх своїми власними. Індивід настільки зайнятий засвоєнням чужих переконань, що йому не вдається сформувати свою власну особистість.

 

При гештальттерапии дуже важливо відрізняти ітнроекціі від власних переконань пацієнта. Коригувати можна тільки власну позицію, чужу потрібно усвідомити і відкинути.

    Проекція протилежна интроекции. Кордон між власним Я і середовищем зміщується в бік середовища. Проекція - це тенденція переносити власні помилки і відповідальність за те, що відбувається всередині Я, на інших, на навколишнє середовище.

 

У той час як інтроецірующій суб'єкт робить полем битви своє Я, що проектує - навколишній світ.

Як важливіше, ніж чому. Перлз вважав, що кожен вчинок - це гештальт, і більш важливо усвідомити, як відбувається цей вчинок, а не чому він трапляється.

   Зрілість. Зрілість - це здатність індивіда вийти з важкої, тупикової ситуації, покладаючись тільки на самого себе. Для того щоб досягти зрілості, індивід повинен подолати своє прагнення отримувати підтримку з навколишнього світу і знайти нові джерела підтримки в самому собі.

    Зрілість настає тоді, коли індивід мобілізує свої ресурси для подолання фрустрації і страху, що виникають через відсутність підтримки з боку оточуючих.

 

Перлз вважав, що для досягнення зрілості і прийняття відповідальності за себе самого людина повинна ретельно опрацювати всі свої невротичні рівні. Перший рівень - кліше - характерний стереотипністю і конформностью поведінки. Другий рівень - штучний, де домінують ролі і різні ігри. На цьому рівні людина, намагаючись отримати підтримку, маніпулює іншими. Далі - рівень тупика, який характеризується відсутністю підтримки і невмінням в достатній мірі спертися на себе. Наступний рівень - внутрішній вибух. Тільки на цьому рівні серйозний вплив через справжнє Я, "поховане" до цього під товстим шаром "захисту".

    Основною метою гештальттерапии є пробудження прихованих можливостей людини шляхом заохочення усвідомлення своїх потреб і сприяння просуванню пацієнта дорогою до зрілості.

 

Гештальттерапия включає наступні основні компоненти:

1) розширення усвідомлення;

2) інтеграція протилежностей;

3) посилення уваги до почуттів;

4) робота з мріями (фантазією);

5) прийняття відповідальності на себе;

6) подолання опору.


16.03.2016; 00:58
хиты: 333
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь