пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Теорія В. М. Бехтерева про рефлексології


У 1893 році починається новий етап у науковій діяльності Бехтерева. Він отримує пропозицію очолити кафедру і клініку нервових і душевних хвороб в Петербурзької військово-медичної академії. Тут за його ініціативи організовані: анатомічна лабораторія для вивчення будови центральної нервової системи, лабораторія експериментальної психології.  У 1899 році за великі заслуги перед вітчизняною наукою він був удостоєний звання академіка Військово-медичної академії. 

Петербурзький етап творчості Бехтерева характеризується певною стадіональностью, загальна їх напрямок становить перехід від об'єктивного експериментального вивчення психіки до рефлексології, відмовляється від дослідження психічних явищ і акцентує увагу лише на їх зовнішніх проявах. Зміст рефлексологического ідей Бехтерева відображена в «Об'єктивною психології» (СПб, 1907-1910), «Загальні підстави рефлексології» (ПГ, 1918); «Об'єктивне вивчення особистості» (ПГ, 1923), «Загальні засади рефлексології »(М, ПГ, 1923) та інші. У роботі «Об'єктивна психологія» влаштується перспективність об'єктивного методу вивчення психології, рефлекторний процес розглядається як конкретне вираження і спосіб його реалізації. У більш пізніх з перерахованих робіт відбувається вже повна відмова від психології, психічних явищ, системи її категорій і понять. 
Відкинувши суб'єктивну психологію, Бехтерєв ставить завдання створення нової психології, що базується на строго об'єктивному методі вивчення психіки. Він приходить до висновку про існування єдиного нервово- 
психічного процесу, в якому в нерозчленованому вигляді представлені і фізіологічні та психічні компоненти. Основною одиницею аналізу нервово психічної діяльності у нього стає рефлекс, що розглядається як універсальний динамічний механізм, що лежить в основі всіх реакцій людини. Діяльність людини являє собою суму рефлексів, розрізняються по складності і характеру, особливостям організації. Центром вивчення Бехтерева стає не психіка, свідомість, а їх зовнішні прояви. Таким чином, від затвердження ідеї об'єктивного вивчення психіки Бехтерєв приходить до її зняття і заміни психічного процесу фізіологічним. Психологія замінюється рефлексологія. Приймаючи інтроспективне визначення свідомості як єдино можливе, як щось непорушне, як щось, що можна або взяти, або відкинути, але не змінити, він вибирає єдино в цих обставинах можливе рішення - відмова від вивчення психіки, свідомості взагалі і звернення до дослідження поведінки. В цілому, у творчості В.М. Бехтерева відбилося кризовий стан психологічної науки на рубежі 19-20 століть. Була відсутня розроблена наукова методологія психології. Створюючи нову об'єктивну парадигму, Бехтерєв міг реально опертися лише на стихійно-матеріалістичні предвитекающіе з усієї логіки розвитку природничонаукових поглядів вченого. Вони не забезпечували розуміння психіки в її власному бутті, предметно-смисловому змісті як відображеної реальності, образу об'єктивного світу. Людина залишався в розумінні Бехтерева лише природною істотою, характер його відносин з світом, з соціальною дійсністю зводився до пасивного реагування на зовнішні впливи. Але ці помилкові підходи до дослідження психіки не означають огульного заперечення всього, що було отримано в області рефлексології і, перш все, глибоко обгрунтованої ідеї об'єктивного дослідження психіки, а також отримали подальший розвиток положень, що стосуються комплексного системного вивчення людини. Бехтерєв вважав, що психологія - це наука про психічного життя взагалі в широкому сенсі цього слова і тому вона повинна включати в свій склад такі області, як загальна психологія, індивідуальна психологія, зоопсихологія, суспільна психологія, патопсихологія, військова психологія, генетична психологія, історія психології. Рефлексологія, в його розумінні, виступала саме як система наукових дисциплін, тісно пов'язана з іншими областями науки - природознавством і суспільствознавство. 
Принципове значення мало те, що Бехтерєв не обмежувався аналізом тільки індивідуального поведінки людини. Визнаючи взаємозв'язок поведінки людини з поведінкою інших людей, він поставив питання про об'єктивне вивчення цього взаємозв'язку. Таким чином, він став одним з засновників нового напряму психологічного дослідження - соціальної(Або суспільної) психології, що розглядається ним як галузь рефлексології людини у відповідності з тими ж принципами, які були висунуті і розроблені стосовно до дослідження проблем об'єктивної психології та рефлексології індивіда. Звідси назва нового напрями - колективна рефлексологія (Бехтерєв В. М. Колективна рефлексологія. М.-Пг., 1921). Вперше їм було дано визначення суспільної психології, перелік коло її завдань, розроблені оригінальні методи вивчення соціально - психологічних процесів. Представляють інтерес запропоновані вченим підходи до аналізу колективу, механізмів групового впливу, специфіки неорганізованих груп і масових явищ і ряд інших його положень, не тільки не втратили своєї актуальності, а й залишаються понині чи не єдиними спробами вирішення практично значимих проблем. З ім'ям Бехтерева пов'язане становлення вітчизняної психології праці; під його безпосереднім керівництвом розвивається генетична психологія, центром якої стає Педагогічний інститут, створений в 1922 році. В організаційному плані рефлексологический період характеризується спробою. Бехтерева реально організаційно втілити ідею комплексності в формі створення психоневрологічного інституту, а потім Інституту мозку і психічної діяльності. Будучи мозковим центром, інститут був пов'язаний з іншими установами, що входять в психоневрологічну академію та очолюваними В.М. Бехтерева. Можна з повною підставою вважати, що Інститут людини у нас реально існував, і що накопичений в його стінах досвід організації комплексних досліджень особистості вимагає самого серйозного осмислення. Наукова багатогранність і різнобічність поєднувалися у Бехтерева з найвищою науково - організаційної та громадською активністю. Бехтерєв був організатором багатьох великих установ і товариств, відповідальним 
редактором багатьох журналів: «Огляд психіатрії, неврології і експериментальної психології »та інші. 
Відкидаючи поняття душі у своїй концепції, Бехтерєв завжди апелював до неї на практиці, сам був зразком найвищої духовності. В.М. Бехтерєв писав якось, що особи, які «Борються за загальне благо людства, які керуються ідеями права та гуманності, повинні бути визнані справжніми творцями духовної загальнолюдської культури і мають права на вічне визнання людства ... »(Бехтерєв В. М. Безсмертя з точки зору науки / / Вісник знання - 1896 г - Стор. 24). Ці слова вченого мають саме безпосереднє до нього самого, його внеску в розвиток нашої науки і духовної культури. 


25.02.2016; 04:40
хиты: 324
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь