пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ШЛЯХИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПСИХОЛОГИИ У 20-50-і рр.. XX в



Спроби вийти з глухого кута, створеного конфронтацією між психологією свідомості, спиралася на суб'єктивний метод, і успішно розвивалися з опорою на об'єктивний метод біхевіоризму, зробив в Росії К.Н. Корнілов (1879-1957). Основним елементом психіки Корнілов запропонував вважати реакцію. У ній об'єктивне і суб'єктивне нероздільні. Реакція спостерігається і вимірюється об'єктивно, але за цим зовнішнім рухом прихована діяльність свідомості. Ставши директором колишнього челпановского інституту, Корнілов запропонував співробітникам вивчати психічні процеси як реакцій. Він навіть перейменував відповідні лабораторії. Фактично ж експериментальна робота звелася до вивчення швидкості і сили м'язових реакцій.
Запропонований Корніловим шлях розвитку вітчизняної психології тільки на основі марксистської методології був не єдиним, розроблялися в ті роки. В цей період була зроблена спроба сформувати нову психологію, орієнтовану на філософію і альтернативну як марксистської психології, так і науці про поведінку.
Ця спроба була зроблена учнем Челпанова і німецького філософа Гуссерля Г.Г. Шпетом (1879-1937). Психологія соціального буття, що розробляється Шпетом, передбачала аналіз соціально-історичних причин, що обумовлюють розвиток психіки людини, в тому числі його мислення і мова, його індивідуальні і національні психічні особливості, а також дослідження проблеми психологічних основ культури, яка була особливо значима для Шпета.
Виникнувши в кінці XIX ст. на Заході, педологія, або наука про дитину, на початку XX ст. поширюється в Росії як широке педологічний рух, отримавши значний розвиток у роки, що безпосередньо передували Жовтневої революції. У руслі цього руху виявилися роботи психологів А.Л. Нечаєва, Г.І. Россолімо, І.А. Сікорського, К.І. Поварнин, а також педагогів Л.Ф. Лесгафта і Ф.Ф. Ерісмана.
У перші роки радянської влади з'явилися нові імена і нові проблеми, головною з яких було завдання побудови нової, марксистської дитячої психології. Саме в цьому бачили свою мету А.Б. Залкінд, Л.П. Блонський, К.Н. Корнілов та ін Початок двадцятих років пов'язане із зародженням нової школи, формуванням нових методів навчання.
Перший педологічний з'їзд відбувся в кінці 1928 - початку 1929 р. На з'їзді була вироблена загальна платформа розвитку вітчизняної дитячої психології. Досить сказати про новий розумінні психічного розвитку, який було розроблено М.Я. Басовим і Л.С. Виготським. Поява цих концепцій доводить, що 20-30-і рр.. були періодом розквіту, зльоту вітчизняної дитячої психології, і ідеї, що з'явилися в той час, ще протягом довгого періоду направляли теоретичні розробки вчених. Однак цей плідний період був недовгим. Уже на початку 30-х рр.. з'являються критичні статті, спрямовані проти педології та дитячої психології та пов'язані з їх як дійсними, так і уявними помилками. Критику викликало не тільки відсутність кваліфікованих психологів-практиків у навчальних закладах, а й теоретичні положення педології - її механістичність, нерідко еклектичний підхід до переробки психологічних (особливо закордонних) теорій. Але головною причиною критики було те, що мета, поставлена ​​педологією, - формування активної, творчої особистості та індивідуальний підхід до кожної дитини - не була актуальною в умовах тогочасної соціальної дійсності. Закінчилося формування тоталітарної держави, пронизаного жорсткої ієрархічної системою. Все це привело до того, що в 1936 р. педологія була оголошена «лженаукою».


24.02.2016; 09:00
хиты: 305
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь