пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Історичні типи відтворення населення.

Історичні типи відтворення населення адекватні історично певним економічним, соціальним і культурним умовам життя суспільства.

Перший історичний тип відтворення населення отримав назву архетипу. Він характерний для докласового суспільства, що живе в умовах присвоює економіки. На цій стадії людської історії розмноження людей знаходиться вже під соціальним контролем, який, як вважають дослідники, полягав у використанні таких заходів, як аборт, довічне вдівство, инфантицид, різні табу, що забороняли сексуальні контакти в певні періоди.

В результаті першої демографічної революції, при якій відбулася якісна зміна типу відтворення населення, архетип змінився традиційним історичним типом відтворення населення. Він панує в докапіталістичних класових суспільствах, господарську основу яких складає аграрна економіка.

     Сучасний або раціональний тип відтворення виникає у зв'язку з новим стрибком у розвитку продуктивних сил, з перетворенням переважно аграрної економіки в переважно індустріальну. Цей стрибок створює матеріальну основу нових умов демографічної рівноваги і вимагає приведення демографічного механізму у відповідність з ними. Зміна традиційного типу відтворення населення його сучасним типом представляє другий демографічний перехід або другу демографічну революцію.

 Кожен з названих вище історичних типів відтворення населення має свої специфічні риси, які можна охарактеризувати наступним чином. При домінуванні архетипу відтворення населення народжуваність і смертність були дуже високими, а природний приріст населення був незначним. Подібний тип відтворення населення тривав на Землі найдовше. Для традиційного типу відтворення населення характерні: ранній вік шлюбу, висока народжуваність (загальний коефіцієнт народжуваності досягав 50 і більше на 1000 населення).

Смертність традиційного типу складалася з двох компонентів: з "нормальної" смертності, що спостерігалася у відносно сприятливі періоди при відсутності будь-яких екстремальних подій, і катастрофічною смертності, властивої періодам особливо несприятливим (голод, неврожайні роки, епідемії, війни). Більшість людей гинуло від зовнішніх причин, які за інших умов життя могли б бути усунені.


24.02.2016; 08:58
хиты: 115
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь