пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ПСИХОЛОГІЧНА КОНЦЕПЦІЯ інтенціональних актів Ф. Брентано


Австрійський філософ і психолог Франц Брентано (1838-1917), будучи противником як експериментальної структуралістської теорії В. Вундта, так і асоціативної психології, створив свою психологічну теорію і програму розвитку психології як самостійної науки, яка дістала назву функціоналізму, У ній містяться такі ключові ідеї.
1. Головне якість свідомості - інтенціокальность, або особливого роду активність, в результаті якої воно завжди взаємодіє з будь-яким об'єктом і направлено на нього. Змістами свідомості є .- '•; відчуття і сприйняття, а інтенціональних актів, що містять в собі об'єкт, з яким вони взаємодіють.
2. Предмет психології - не змісту, а акти свідомості.
3. Завдання психології як науки - вивчення інтенціональних актів свідомості і опис того, як працює свідомість, а не з чого воно складається.
4. Існують три основні форми інтенціональних актів (або актів активності свідомості):
- Акти вистави - вони є провідними і визначаються як процес презентації предмета свідомості. Це сприйняття, уяву, поняття;
- Акти судження, в процесі яких об'єкту дається оцінка істинності чи хибності;
- Акти почуття, які представляють собою емоційну оцінку об'єкта з точки зору його бажані або отвергаемості суб'єктом.
5. Метод дослідження інтенціонального актів -
не експеримент, а ретельне неупереджене та безпосереднє внутрішнє спостереження за перебігом цих актів.
При деякій ідеалістичні ™ теорії інтенціокаль-них актів свідомості заслуга Ф. Брентано полягає в тому. що він ввів в психологію вивчення свідомості не в його змістовному, а в процесуальному аспекті, а також вказав на активність і предметність свідомості, що дало поштовх до розвитку цієї сторони в дослідженні даного предмета. Його ідеї вплинули на Вюрцбургской школу, що поставила собі завдання вивчення процесуальне ™ мислення, зумовили розвиток нових експериментальних методик вивчення свідомості, зокрема феноменологічний метод.
 

Франц Брентано (1838-1917)

  • головним предметом вивчення психології вважав психічну активність – тобто, не зміст процесу сприйняття, не видимий об’єкт, а сам акт бачення;
  • ввів у науку поняття «психологія акту» - концепція, згідно якої предметом емпіричного дослідження в психології має бути психічний акт.

 


18.02.2016; 00:10
хиты: 360
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь