пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ В. Вундта в Вюрцбургской школи.


Засновник Вюрцбургской школи Освальд Кюльпе (1862-1915) був учнем і асистентом В. Вундта і використовував у своїх дослідженнях метод самоспостереження для вивчення феноменів людського мислення. Вюрцбургська школа висунула такі положення та ідей щодо розуміння феноменів мислення, які багато в чому відрізняються від класичних поглядів В. Вундта і тим самим викликають серйозну критику з його боку.
1. Використання для вивчення вищих психічних процесів методу «систематичної інтроспекції»: виділення і вивчення окремих фаз у процесі мислення, коли випробуваний, крім усвідомлення і вираження якогось судження (як відповіді на поставлене завдання), описує усвідомлювані їм процеси, що передують завершального акту мислення, т. е. винесення судження.
2. Введення поняття «детермінують тенденція», або «установка свідомості *, що означає, що результат виконання завдання багато в чому пояснюється« преднестро-енностью1 індивіда на її виконання, його станом перед початком роботи.
3. Опис мислення як процесу розв'язання задачі, заснованого на особливому психологічному механізмі, що містить ряд змінних:
- Мотиваційну установку на вчинення дії, обумовлену виникненням необхідності вирішити завдання;
- Цільову, тобто визначальну детермінують тенденції;
- Процесуальну, яка визначається зміну пошуків операцій, необхідних для вирішення поставленого завдання і іноді має афективний характер;
- Несенсорні, яка має у своєму складі не чуттєві, а розумові компоненти.
4. Психічне дія розглядається як акт, що має свою детермінацію (мотив і мета), операційно-афективну динаміку і склад.
5. У процесі мислення почуття і відчуття не відіграють значної ролі, тому що існують такі змісту свідомості, які не залежать від наочності, тобто для розуміння не обов'язковий візуальний образ.
6. На перший план виступили активність свідомості, його процесуальність, розуміння мислення як актів різного типу: розуміння, судження, встановлення відносин, схоплювання смислу і т. п.


18.02.2016; 00:10
хиты: 358
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь