пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

69.Філософія софістів. Сутність релятивізму.

 
Софісти - учителі мудрості - учили не лише техніку, політичній і юридичній діяльності, а за одне і навчали і питанням філософії. Важливо підкреслити, що софісти зосередили свою увагу на соціальних питаннях, на людині і проблемах комунікації, навчаючи ораторському мистецтву і політичній діяльності, а також конкретно - науковим і філософським знанням. Деякі софісти навчали прийомам і формам переконання і доказу незалежно від питання про істинність доводжуваних положень і навіть удавалися до безглуздих ходів думки, наприклад: "Те, що ти не втратив, ти маєш; ти не втратив рогу, отже ти їх маєш". У своєму прагненні до переконливості софісти доходили до ідеї, що можна, а нерідко і треба, довести усе, що завгодно, і також що завгодно спростувати, залежно від інтересу і обставин, що призводило до байдужого відношення до істинності в доказах і спростуваннях. Так складалися прийоми мислення, які почали іменуватися софістикою. Софісти як освічені люди прекрасно розуміли, що чисто формально можна довести усе. 
Протагор якнайповніше виразив суть переконань софістів. Йому належить знамените положення: " Людина є міра усіх речей : існуючих, що вони існують, і неіснуючих, що вони не існують". Він говорив про відносність всякого знання, доводячи, що доводячи, що кожному твердженню може бути з рівною основою твердження, що протиставлено суперечить йому. Протагор написав закони, що визначали демократичний образ правління і обгрунтував рівність вільних людей. 
Горгий у своїй праці " Про природу" доводить три положення: що нічого не існує, а якщо і існує, то воно не пізнаване, а якщо існує і пізнавано, то воно не виразимий і нез'ясовний. В результаті він дійшов висновку, що не про що не можна сказати достовірно. Ми рахували, приміром, людину хорошим, але коли ми говоримо про нього, то він, можливо, вже зробив щось погане або навіть щось погане : адже усе швидко міняється. Якщо тебе запитують про що-небудь, вірніше мовчатиме і лише вказуватиме пальцем на те, про що запитують: тут не помилишся". 
Продик виявляв виняткову цікавість до мови, до називної (номинативной) функції слів, проблем семантики і синонімії, тобто ідентифікації співпадаючих по сенсу слів, правильному вживанню слів. Він складав етимологічні грона споріднених за значенням слів, а також аналізував проблему омонімії, і дуже велику увагу приділяв правилам суперечки, наближаючись до аналізу проблеми прийомів спростування, що мало величезне значення в дискусіях. 
Релятивізм(від лат. relativus — відносний) — методологічний принцип, який полягає у метафізичній абсолютизації відносності і умовності змісту пізнання. 
Суть даного філософського напрямку: всяке знання відносно неусталене, суб'єктивне, залежить від людини. 
Гносеологічні корені релятивізму — відмова від визнання неперервності у розвитку знання, перебільшення впливу конкретних умов. Факт розвитку пізнання, в ході якого воно переходить на новий вищий рівень, релятивісти розглядають як доказ його неістиності, суб'єктивності. Це приводить до заперечення об'єктивності пізнання взагалі, до агностицизму. 
Релятивізм в часі сягає вчення давньогрецьких софістів. Раннім релятивістом можна вважати Протагора. Елементи релятивізму характерні і для античного скептицизму. 
Аргументи релятивізму філософи XVI—XVIII ст. (Еразм Ротердамський, Мішель Монтень, П'єр Бейль) використовували для критики догматів релігії і основ метафізики. Іншу роль релятивізм відіграє у ідеалістичному емпіризмі (Джордж Берклі, Девід Юм; махізм, прагматизм, неопозитивізм). Абсолютизація відносності пізнання служить тут обґрунтуванням суб'єктивізму. 

25.12.2015; 07:41
хиты: 285
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь