пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

52.Сторони цілого і його поняттєве поле. Ціле як загальне ікатегорія всезагального в їхній єдності

 
Ціле - це будь-яка певна система, яка складається із взаємопов'язаних частин і має такі властивості, що відсутні в частин. Так, частинами молекул води як цілого є два атоми водню і один атом кисню. Ціле ж не зводиться до простої сукупності його частин. Відомо, що водень горить, кисень підтримує горіння, але вода горінню перешкоджає. 
Відносно неподільна частина цілого називається елементом. Поняття частини за своїм обсягом ширше поняття "елемент", що є не будь-яка частина, а тільки відносно неподільна. Причому "частина" співвідноситься з поняттям цілого, тоді як поняття елемента - з поняттям структури. Саме структура кожної системи перш за все залежить від складових елементів. У свою чергу і властивості елементів значною мірою обумовлюються структурою цієї системи, яку вони утворюють. Поняття структури є підсумком розвитку і конкретизації категорії форми. Форму визначають як структуру змісту. 
Загальне не існує до і поза одиничним, так само одиничне не існує поза загальним. Всякий об'єкт є єдністю загального і одиничного. Будь-яке загальне, як правило, виявляє лише частинку, але саму сутність окремого. Тому окреме неповне, воно входить у загальне не всією різноманітністю своїх специфічних індивідуальних одиничних властивостей, а лише окремими рисами. Окреме більш багате, різноманітніше загального, але загальне глибше. 
Загальне не привноситься в одиничне з сфери чистої думки. І відмінність, і єдність (загальне) властиві самим предметам і явищам реального світу. Будь-яка річ і відмінна від усіх інших, і разом з тим у чомусь схожа на них, має властивості, спільні з іншими речами. 
Загальність аж ніяк не нівелює індивідуальність подій. Вона тільки свідчить про те, що ця неповторна індивідуальність -конкретна форма виявлення істотно загального. Загальні ознаки можуть істотно відрізнятися за ступенем загальності. Загальним буде і ознака, характерна лише двом явищам. Проте є й такі ознаки, які притаманні всім чи більшості явищам дійсності. Так, усім предметам, процесам притаманні сутність, форма, причина виникнення і т.д. Такі ознаки називають всезагальними. 
загальне постає вже не як подібне, однакове у речах, що самостійно існують, а як внутрішній зв'язок, органічна залежність і взаємодоповнюваність частин, що не існують самостійно у рамках певної цілісності. Остання, зрештою, і постає у ролі всезагальності. 


25.12.2015; 07:40
хиты: 324
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь