пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

50.Складність визначення змісту поняття філософії

 
Діапазон вживання слова «філософія» досить широкий - від любові до мудрості до максимально раціоналізованого світогляду епохи. Однак попри всі розбіжності її розуміння різними мислителями, філософія завжди залишалася філософією, тобто відрізнялася за формою і змістом від інших компонентів духовної культури. 
Слід, мабуть, говорити про багатоликості та багатовимірності цього поняття, що зумовлено багатогранністю сутності самої філософії. Розкриття цієї сутності і синтез безлічі визначень філософії видається справою майбутнього. У наш час мова може йти про провідні тенденції розвитку світової філософії, що даються в їх рамках визначеннях, серед яких найбільш значущими вважаються розуміння філософії як мудрості, як науки, як мистецтва, як рефлексії, як світогляду, як виду життєдіяльності. 
Філософія як мудрість: в міфології мудрість не виділялася як особливого об'єкта рефлексії і тривалий час приписувалася богам, а філософія зробила її предметом роздумів. Щоправда, спочатку філософія розглядалася не в якості самої мудрості, а як прагнення до неї, як любов до істини, дослідження мудрості речей і світу в цілому. На думку ж софістів, головне завдання філософа полягає в навчанні своїх учнів мудрості, яка розглядалася як уміння. Інше розуміння мудрості у Геракліта - вона полягає в тому, щоб діяти у згоді з природою, слухаючи її. Р. Декарт :слово «філософія» означало заняття мудрістю. Під самою ж мудрістю він розумів не тільки розсудливість у справах, але й досконале знання. 
Філософія як наука 
В історії філософії виявляється три головні значення поняття філософії: староантичне, традиційне і сучасне. У своїх витоків філософія була знаннямпро природу, буття, космосі. Вона тільки починала відділятися від буденного знання і міфології, але ще не розійшлася з зародженим науковим пізнанням світу.Перше розуміння філософії було пов'язано з історичним відділенням сукупного філософсько-наукового знання або «протознанія» від міфології в античному світі і від богослов'я в епоху Відродження. Традиційне розуміння філософії як вчення про загальне зустрічається ще в Арістотеля, хоча і не має відповідного обгрунтування. Його «перша філософія отримала згодом назву «метафізика», тобто що стоїть після фізики. Це розуміння філософії як науки виражено в німецькій філософській традиції. Кант лише ставив питання про те, як можлива метафізика в якості науки, Гегель докладно доводив, що філософія є наукою, більш того «наукою наук». 
Формування нового розуміння філософії обумовлено не тільки остаточним розмежуванням філософії і приватних наук у теоретичній сфері, але і з набуттям ними власного предмета, проблематики і категоріального апарату. Сучасна філософія вже не може претендувати на роль «науки наук», що включає в себе всі знання. 
Філософія як вид світогляду 
Світогляд - це складне духовне утворення, що включає представлення і поняття про світ і місце людини в ньому, про сенс людського життя. 
Міфологія і релігія були найважливішими джерелами зародження і розвитку філософії. Виникнення рефлексії над міфами вело до їх порівнянні один з одним, до усвідомлення відмінності образу й ідеї і, в кінцевому рахунку, до розкладання міфу. Перехід від міфу до логосу - це перехід від чуттєвого образу до поняття. Взявши з космологічної міфології багато сюжетів, рання філософія перекладала поетичні образи міфу на свій понятійний мову, поставивши на перше місце раціональне осмислення дійсності. 
Філософія є специфічним видом світогляду, що представляє собою багатовимірне духовне утворення. Ця багатомірність виражається у наявності таких рівнів відображення світу в свідомості людини як світогляд і теоретичний світогляд. Світобачення представлено наступними формами: світовідчуття, світоуявлення і світосприйняття. У теоретично оформлений філософський світогляд входять світознання, світорозуміння, світооцінка. 
Першим філософським рівнем світовідображення є світогляд або споглядальний світогляд, де естетичне ставлення до світу, осягнення загального, універсального, цілісного здійснюється в почуттях і емоціях суспільної людини. 
Понятійне відображення світу, пов'язане з абстрактним мисленням і теоретичним пізнанням, це другий рівень- раціональний світогляд. Саме на рівні понятійного осягнення світу виявляється корінна відмінність філософії від інших видів світогляду, а сама філософія постає як теоретично оформлений, системно-раціональний світогляд. Воно покликане розкрити раціональний сенс і загальні закономірності існування і розвитку світу і людини, а також взаємини між ними. 

25.12.2015; 07:40
хиты: 315
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь