пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Розуміння істини як відповідності в ідеалізмі і матеріалізмі

 
Істина як відповідність 
Тлумачення істинності як відповідності думки дійсності сходить ще до Античності і зазвичай називається класичної концепцією істини. Всі інші розуміння істини іменуються некласичними. 
Той, хто говорить про речі відповідно до того, які вони є, писав Платон, правду говорить, той же, хто говорить про них інакше - бреше. 
Істина як кореспонденція об'єктивна і існує незалежно від людини та її намірів, від того, зізнається вона в певний період часу чи ні. 
З класичним визначенням істини пов'язані дві складні проблеми. 
Перш за все, оборот "відповідність думки дійсності" є очевидною метафорою. Думка нічим не нагадує те реальний стан речей, якого вона стосується. Це два абсолютно різних види буття. 
Далі, на зміну одним уявленням про світ приходять нові уявлення, у світлі яких старі виявляються помилковими. 
У світлі сучасних концепцій старі ідеї виявляються суцільним ланцюгом оман. 
Відспівані на подібного роду питання вимагають конкретизації класичного визначення істини. 
Один з можливих шляхів такої конкретизації був намічений в Середні століття. Суть його - у проведенні відмінності між абсолютною істиною і відносною істиною. Абсолютна істина - це істина в розумі всезнаючого і всемогутнього Бога. Вона є вічною і незмінною. Відносна істина - це істина в розумі людини, що володіє обмеженими можливостями, але намагається вловити Божественну істину, відобразити її хоча б в неповній і недосконалій формі. Людина ніколи не знайде абсолютно істинного знання, але він буде поступово, хоча й необмежено довго (до кінця віків, тобто, як говориться в Біблії, "до припинення ходу часу"), наближатися до такого знання. 
Якщо істина, доступна людині, відносна, то відносної є і її протилежність - оману. Воно майже завжди містить у собі зерно істини. Однак людина здатна відокремити вірне від невірного тільки в процесі послідовного пізнання. І навіть розлучаючись зі старими, хибними уявленнями, він приходить не до абсолютної, а до нової відносній істині, обтяженої власним помилковим змістом. 
Розрізнення абсолютної і відносної істини дозволило відмовитися від уявлення процесу пізнання як серії несподіваних і непояснених переходів від омани до істини. Пізнання світу є ланцюгом послідовних переходів від одних відносних, або часткових, істин до інших відносним істин. Останні коштують все ближче і ближче до абсолютної істини, але ніколи не зможуть збігтися з нею. 
З розмежуванням абсолютної і відносної істини пов'язана одержала широке поширення в пізніше Середньовіччя теорія двоїстої істини. Ця теорія почала складатися, коли виявилося, що деякі положення філософії Арістотеля суперечать догматам християнства та ісламу. Це утруднення спробували подолати за допомогою вчення про поділ філософських і богословських істин: істинне в філософії може бути помилковим в теології, і навпаки. 
Широке поширення вчення про істинність деяких описових висловлювань в теології та хибності їх у філософії чи в інших галузях знання отримало в епоху Відродження. Теологічні твердження видавалися йому абсолютними істинами; положення філософії та інших областей знання мислилися як відносні істини, що містять елемент омани і потребують в силу цього подальшого дослідження та уточнення. 
У Середні століття теорія двоїстої істини тлумачилася вузько, як що стосується, насамперед, взаємних відносин істин філософії і теології. При широкому тлумаченні ця теорія відноситься до всіх описам, незалежно від галузі знання, в якій вони одержані, і говорить про те, що описову висловлювання може бути істинним за одному підставі (тобто тій точці зору, виходячи з якої, щось описується) і хибним при іншій підставі. 


25.12.2015; 07:40
хиты: 308
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь