пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45.Рівні, форми та відповідні методи теоретичного пізнання.

 
Теоретичний рівень наукового пізнання характеризуется переважанням раціонального моменту - понять, теорій, законів та інших форм мислення та «мислительних операцій». Живе споглядання, чуттєве пізнання тут не усувається, а стає підлеглим (але дуже важливим) аспектом пізнавального процесу. Теоретичне пізнання відображає явища і процеси з боку. 
Форми мислення (логічні форми) - способи бачення дійсності за допомогою взаємопов'язаних абстракцій, серед яких вихідними є поняття, судження і умовиводи. На їх основі будуються більш складні форми раціонального пізнання, такі, як гіпотеза, теорія та інші.  
Поняття - форма мислення, яка відображає загальні закономірності зв'язку, істотні сторони, ознаки явищ,, які закріплюються в їх визначеннях (дефініціях). у визначенні «людина є тварина, що робить знаряддя праці» виражений такий суттєвий ознака людини, яка відрізняє його від усіх інших представників тваринного світу, виступає фундаментальним законом існування і розвитку людини як родової істоти. Поняття повинні бути гнучкі і рухливі, взаємопов'язані, єдині у протилежності, щоб правильно відобразити реальну діалектику (розвиток) об'єктивного світу. Найбільш загальні поняття - це філософські категорії (якість, кількість, матерія, суперечність і ін.) Поняття виражаються в мовній формі - у вигляді окремих слів («атом», «водень» тощо) або у вигляді словосполучень , що позначають класи об'єктів («економічні відносини», «елементарні частинки» та ін.) 
Судження - форма мислення, яка відображає речі, яв ¬ лення, процеси дійсності, їх властивості, зв'язки і відносини. Це уявне відображення, звичайно виражена розповідним пропозицією, може бути або істинним («Париж стоїть на Сені»), або хибним («Ростов - столиця Росії»). У формі судження відображаються будь-які властивості і ознаки предмета, а не тільки змістовні та загальні (як в понятті). Наприклад, в судження «золото має жовтий колір» відбивається не істотна, а другорядна ознака золота. 
Найбільш загальним поділом умовиводів, є їх поділ на два взаємопов'язаних види: індуктивне і дедуктивне, де має місце зворотний Розуміння - це проникнення в зміст чого-небудь (тексту, феноменів культури і т. п.), збагнення за допомогою діалогу чужий суб'єктивності, іншої особистості До числа основних структурних компонентів відносяться проблема, гіпотеза і теорія, що виступають разом з тим як форми, «вузлові моменти» побудови і розвитку знання на теоретичному його рівні. 
Проблема - форма теоретичного знання, утриманням якої є те, що ще не пізнано людиною, але що потрібно пізнати. Інакше кажучи, це знання про незнайоме, питання, яке виникло в ході пізнання і вимагає відповіді. Проблема не є застигла форма знання, а процес, що включає два основних моменти (етапу руху пізнання) - її постановку і рішення. Правильне виведення проблемного знання з попередніх фактів і узагальнень, уміння вірно поставити проблему - необхідна передумова її успішного вирішення. «Формування проблеми часто більш істотна, ніж її вирішення, яке може бути справою лише математичного чи експериментального мистецтва. Постановка нових питань, розвиток нових можливостей, розглядання старих проблем під новим кутом зору вимагають творчої уяви і відображають дійсний успіх у науці». Гіпотеза - форма теоретичного знання, що містить припущення, сформульоване на основі ряду фактів, справжнє значення якого невизначено і потребує доказу . Гіпотетичне знання носитьвірогідний, а не достовірний характер і вимагає перевірки, обгрунтування. У ході докази висунутих гіпотез одні з них стають справжньою теорією, інші видозмінюються, уточнюються і конкретизуються, третівідкидаються, перетворюються в оману, якщо перевірка дає негативний результат. Висування нової гіпотези, як правило, спирається на результати перевірки старої, навіть у тому випадку, якщо ці результати були негативними. 


25.12.2015; 07:40
хиты: 322
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь