пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Раціональне пізнання: поняття, судження й умовиводи.

 
Раціональне пізнання- це пізнання загальних, суттєвих, внутрішніх, необхідних властивостей речей, властивостей, недоступних для органів чуття. 
Основними формами раціонального (логічного) пізнання є поняття, судження та умовиводи. 
Поняття — форма мислення, в якій відображається клас предметів з їх істотними і загальними ознаками. Поняття є найпростішою за формою і чи не найскладнішою за змістом формою мислення. Поняття — це своєрідні комори знань. Змістом поняття є сукупність ознак, які мисляться в понятті, а обсягом — той клас предметів, які відображаються вданому понятті. Поняття, як і уявлення, відображають предмети з їх ознаками. Проте в уявленні відображається один предмет, а в понятті — множина, в понятті — загальні, істотні, внутрішні та необхідні ознаки, а в уявленні, як правило, — одиничні, неістотні, зовнішні, випадкові. Поняття мають лише люди, а уявлення — і тварини. 
Судження— форма мислення, в якій щось стверджується і яка є або істинною, або хибною. Судження завжди виражаються розповідними двоскладними реченнями. 
Умовивід — форма мислення, з допомогою якої з одних думок (засновків) одержують нові думки — висновки. Завдяки умовиводам одержують нове, так зване вивідне знання. При цьому процес пізнання може рухатися як від знання більш загальних положень до менш загальних, часткових чи й одиничних (такі умовиводи називають індуктивними). 
Раціоналізм (від лат. ratio - Розум) - метод, за яким основою пізнання і дії людей є розум. Оскільки інтелектуальний критерій істини приймався багатьма мислителями, раціоналізм не є характерною рисою якоїсь певної філософії; крім того, є відмінності в поглядах на місце розуму в пізнанні від помірних, коли інтелект визнають головним засобом осягнення істини поряд з іншими, до радикальних, якщо розумність вважається єдиним істотним критерієм. У сучасній філософії ідеї раціоналізму розвиває, наприклад, Лео Штраус, який пропонує застосовувати раціональний метод мислення не сам по собі, а за допомогою майевтики. Серед інших представників філософського раціоналізму можна назвати Бенедикта Спінозу, Готфріда Лейбніца, Рене Декарта, Георга Гегеля та ін Зазвичай раціоналізм виступає як протилежності як ірраціоналізму, так і сенсуалізму. 

25.12.2015; 07:40
хиты: 313
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь