пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Проблеми свободи і відповідальності в філософії екзистенціалізму

 
Індивід, щоб встояти в цьому світі, необхідно передусім розібратися зі своїм власним внутрішнім світом, оцінити свої можливості і здібності. Центральним поняттям вчення є екзистенція - людське існування як нерозчленованої цілісність об'єкта й суб'єкта. Осягаючи себе як екзистенцію, особистість знаходить свободу, яка є вибір самої себе, своєї сутності. Вибір свободи накладає на індивіда відповідальність за все те, що відбувається у світі. 
Людина не визначається ніякої сутністю: ні природою, ні суспільством, ні власною сутністю людини. Має значення тільки його існування. Основна установка екзистенціалізму - існування передує сутності, тобто людина спочатку існує, з'являється у світі, діє в ньому, а вже потім визначається як особистість. За екзистенціалізму, людина - це тимчасове, кінцеве істота, призначене до смерті. Екзистенціалісти вважають, що людина не повинна втікати від усвідомлення своєї смертності, а тому високо цінувати все те, що нагадує індивіду про суєтність його практичних починань. Цей мотив яскраво виражений в екзистенціалістські вченні про "прикордонних ситуаціях" - граничних життєвих обставинах, в які постійно потрапляє людська особистість. 
Людина вільна сам творити свою сутність, тому що, як ми вже відзначили, спочатку дан собі тільки як існування. Він не завершено подібно до речі, і сам робить з себе те, чим є: чесного чи негідника, боягуза чи героя. У своєму внутрішньому світі ми не залежимо ні від суспільства, ні від інших людей, ні від моральних і релігійних установлений, ні навіть від власного минулого. Ця незалежність - результат здатності свідомості все заперечувати і звільнятися від будь-якого зовнішнього впливу. 
Минуле мертве, воно не визначає сьогодення, що завжди - вибір. Вільний вибір - доля кожної людини. Людина, на Сартру, приречений на свободу. Він вибирає неминуче навіть тоді, коли не хоче вибирати. У поведінковому і моральному виборі, згідно Сартру, бере участь не ясне рефлексивне свідомість людини, а якісь дорефлексивні пласти його внутрішнього світу. Людина вибирає не розумом, а цілісністю свого "я", і вибір його реалізується в вчинок. 
людина вільна абсолютно незалежно від реальних можливостей здійснення його цілей. Свобода людини зберігається в будь-якій обстановці і виражається в можливості обирати, робити вибір. Мова йде не про вибір можливостей для дії, а вираженні свого ставлення до даної ситуації. Таким чином, свобода в екзистенціалізмі - це перш за все свобода свідомості, свобода вибору духовно-моральної позиції індивіда. діяльність людей спрямовується насамперед не зовнішніми обставинами, а внутрішніми мотивами, що кожна людина в тих чи інших обставин подумки реагує не однаково. Від кожної людини залежить дуже багато і не треба в разі негативного розвитку подій посилатися на обставини. Зі свободою найтіснішим чином пов'язана і відповідальність людини. Без свободи немає і відповідальності. Якщо людина не вільний, якщо людина у своїх діях постійно детермінований, зумовлений якимись духовними або матеріальними факторами, то він, за екзистенціалізму, не відповідає за свої дії. Але якщо людина надходить вільно, якщо існує свобода волі, вибору і засобів їх здійснення, значить він відповідає і за наслідки своїх дій. 

25.12.2015; 07:40
хиты: 309
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь