пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Джерела, складові частини і сутність філософії марксизму.

 
Марксистська філософія сформувалась на багатому ґрунті попередніх філософських систем. Як це нерідко буває в історії, з одного боку, її поява була обумовлена попередніми вченнями, а з другого — стала їх діалектичним запереченням. 
Марксистська філософія, і в цьому одна з її специфічних рис, виникла як складова більш широкого вчення — марксизму. До його складу, крім філософського вчення, входить також теорія економічного розвитку суспільства — політична економія і теорія соціально-політичного розвитку -— "науковий комунізм". 
Ці три складові нового світобачення внутрішньо взаємопов'язані, доповнюють одна одну і зрозуміти філософське вчення марксизму можна лише в контексті їх взаємозв'язку і взаємодії. 
Марксизм — одна з небагатьох спроб в історії людства дати цілісне розуміння об'єктивного світу та місця і ролі людини в ньому, показати взаємозв'язок матеріального і духовного світів, об'єктивного і суб'єктивного, природи і суспільства, розкрити найзагальніші закони розвитку природи, суспільства та людського мислення. Причому, — це спроба пояснити і змінити світ на практиці відповідно до сформульованих цілей та ідеалів водночас. Батьківщина марксизму — Німеччина. 
робота В. І. Леніна, вмісна стислий аналіз историч. коріння, суті і структур марксизму. Написана в зв'язку з 30летием від дня смерті К. Маркса. Опублікована в легальному більшовистський журн. "Освіта" (1913, № 3). Стаття була призначена для парт. активістів, пропагандистів марксизму серед робітників. 
У вступить. частини роботи Ленін, спростовуючи спроби бурж. вчених представити марксизм у вигляді деякої "секти", що стоїть ".. в. стороні від столбовой дороги розвитку світової цивілізації" (ПСС, т. 23, з. 40), показує, що вчення Маркса "... виникло як пряме і безпосереднє продовження вчення найбільших представників філософії, політичної економії і соціалізму... Воно є законний наступник кращого, що створило людство в XIX віці в особі німецької філософії, англійської політичної економії, французького соціалізму" (там же, з. 40, 43). Ньому. классич. філософія, англ. політекономія і франц. утопич. соціалізм і становлять три джерела марксизму, к-рі Ленін розглядає разом з його складовими частинами. 
1-й розділ статті присвячений філософії. Викладаючи основи марксистської філософії, Ленін акцентує увагу на її материалистич. характері, зазначаючи, що вона синтезувала кращі досягнення франц. матеріалізму 18 в. і філософії Фейербаха. Гл. придбання ньому. классич. філософії - ".. диалектика,. тобто вчення про розвиток в його найбільш повному, глибокому і вільному від однобічності вигляді, вчення про відносність людського знання, що дає нам відображення матерії" (, що вічно розвивається там же, з. 43-44) - також було творче засвоєно і розвинено марксизмом, в системі к-рого воно стало методологією науч. пізнання і революц. зміни світу. Матеріалізм придбав завершений характер, будучи поширений марксизмом на суспільств. сферу дійсності. Відкриття Марксом материалистич. основ суспільств. життя Ленін вважав найбільшим завоюванням науч. думки. 
2-й розділ присвячений економич. вченню Маркса. Ленін дає оцінку вченням англ. бурж. економістів А. Сміта і Д. Рікардо, к-рі поклали початок трудової теорії вартості. Однак, розглядаючи закони капиталистич. економіки як вічні, Сміт і Рікардо не змогли розкрити суть додаткової вартості, за відносинами речей не бачили відносин між людьми. Ленін охарактеризував вчення про додаткову вартість як наріжний камінь економич. теорії Маркса, на основі до-ой Маркс дав всебічний науч. аналіз капиталистич. формації. 
У 3-м розділі Ленін розглядає социалистич. вчення Маркса. Говорячи про те, що в домарксовский період найбільш серйозну критику капіталізму дали социалистиутописти, Ленін відмічає слабість утопич. соціалізму, к-рий не зміг зрозуміти "... суть найманого рабства при капіталізмі, ні відкрити закони його розвитку...", знайти ті сили, к-рі здатні створити нове суспільство (там же, з. 46). Ленін звертає увагу на те, що тільки економич. теорія Маркса і його вчення про класову боротьбу науково обгрунтували неминучість загибелі капіталізму, указали ту силу, краї повинна стати його могильником - клас пролетарів, ".. по. своєму суспільному положенню..." що становить силу, ".. способную. змісти старе і створити нове"(там же, з. 47). 

25.12.2015; 07:34
хиты: 343
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь