пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. Вчення Парменіда про "істинне буття" та пізнання. Апорії Зенона.

 
Істинне буття, згідно з висновками Парменіда, єдино, нероздільно, незмінно і нерухомо, весь же чуттєво сприймається світ, що складається з безлічі виникаючих, мінливих і зникаючих речей, лежить за його межами. Для того, щоб врятувати становище, Парменід довелося доповнити вчення про істинне буття вченням про «думках смертних», в якому він виклав космологічні концепцію. Полемізуючи з Гераклітом, який абсолютизував загальність руху в своєму вченні про вічної мінливості Космосу, Парменід розводить реально існуюче, дане, насамперед, в потоці чуттєвих відчуттів, і думка про існування як такому, т. е. про буття. Космос як щось реальне був, є, але може як бути в майбутньому, так і зникнути. Поняття ж істинного буття невіддільне від істинного і доказового мислення, тому воно несумісне з уявленнями про минуле або майбутнє . 
Таке розуміння буття дозволило Пармениду передбачити ряд відкриттів, пов'язаних з категоріями простору і часу. Задовго до Канта Парменід стверджує, що немає простору і часу в якості автономних і незалежних сутностей. Це - атрибути несвідомо сконструйованого нами чуттєвого образу світу, який нас постійно обманює і не дає «пробитися» до істинного умопостигаемому буття, тотожному нашої істинної думки. 
Апорії Зенона Елейського - видатний пам'ятник людської думки. Це одна з найцікавіших проблем вфілософії Стародавньої Греції, яка показує, наскільки парадоксальними можуть виявитися зовсім очевидні на перший погляд речі. 
Відомо, що філософ створив не менше сорока різних апорії, проте до нас дійшли тільки дев'ять з них. Серед найпопулярніших апорії Зенона «Стріла», «Ахіллес і черепаха», «Дихотомія» та «Стадій». Давньогрецький філософ, апоріями якого досі спантеличений не один десяток сучасних дослідників, поставив під сумнів існування таких непорушних категорій, як рух, безліч і навіть простір! Дискусії, спровоковані парадоксальними висловами Зенона Елейського, ведуться до цих пір. Богомолов, Сватковський, Панченко та Манеев . 

25.12.2015; 07:34
хиты: 348
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь