пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54. Фізіолого - гігієнічні основи побудови харчових раціонів для різних категорій населення. Недостатнє та надмірне харчування і їх наслідки

Академік О.М. Уголєв стверджує, що для кожної людини необхідний індивідуальний, властивий тільки йому баланс компонентів раціону. При цьому змішаний раціон надає значно більші можливості для пристосування харчування до біохімічної індивідуальності організму, чим суто рослинний або суто м'ясний раціонВідповідно до Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії потреба у білках становить 1113 % від добових енерговитрат:o для дорослого населення - 11 %, у тому числі тваринних 55 %;o для дітей, підлітків та людей похилого віку - 13 %, у тому числі тваринних 50 %;потреба у жирах становить 25-27 % від добових енерговитратo для дорослого населення - 25 %;o для дітей, підлітків - 26 %;o для людей похилого віку - 27 %.Добова потреба у жирах повинна бути не вищою 30 %. Важливе значення мають рослинні жири, які є джерелом поліненасичених жирних кислот і фосфоліпідів, які необхідні для побудови клітин та синтезу внутрішньоклітинних жирів. Тваринні жири в основному є джерелом енергії. Тому частка рослинних жирів повинна становити 30 % від загальної кількості жирів.Потреба у вуглеводах становить 60-64 % від добових енерговитрат:o для дорослого населення - 64 %;o для дітей, підлітків - 61 %;o для людей похилого віку - 60 %.Потреба у вуглеводах задовольняється за рахунок крохмалю, моно- та дисахаридів. Найбільшої шкоди організму завдає надлишок рафінованого цукру. Тому кількість легкозасвоюваних вуглеводів (моно- та дисахаридів) у раціоні обмежується 20 % за масою по відношенню до суми вуглеводів. Поряд з цим, раціон здорової людини повинен містити харчових волокон 20-30 г на добу (10 г на 1000 кал потреби в енергії).Співвідношення за масою білків, жирів та вуглеводів становить:У для дорослого населення - білки : жири : вуглеводи = 1:1:5,8;У для дітей, підлітків та людей похилого віку відповідно 1:0,9:4,6.Добова потреба у водорозчинних вітамінах залежить від енергоцінності раціону: на кожні 1000 ккал енергетичної цінності раціону повинно надходити:o аскорбінової кислоти (вітамін С) - 25 мг;o тіаміну (вітамін В1) - 0,6 мг;o рибофлавіну (вітамін В2) - 0,7 мг;o піридоксину (вітамін В6) - 0,7 мг;o нікотинової кислоти (вітамін РР) - 6,6 мг.Добова потреба у жиророзчинних вітамінах:♦ ретинолу (вітамін А) - 1 мг (з урахуванням ретинолового коефіцієнта β-каротину - 1/6);♦ токоферолу (вітамін Е) - 15 мг.

 І недостатнє, і надмірне споживання їжі спричиняє тяжкі наслідки. Останнім часом лікарі все більше стикаються саме з наслідками надмірного споживання їжі, наприклад, з ожирінням. Ожиріння є результатом переваги споживання жирів та вуглеводів над їх розщепленням. Зайвий жир і вуглеводи перетворюються на жирові запаси. Причиню цього є не тільки переїдання, але й гіподинамія. Шляхом до ожиріння є постійне вживання чіпсів і солодких напоїв, багатих на вуглеводи. Наслідки ожиріння дуже тяжкі: високий кровний тиск, цукровий діабет, атеросклероз, хвороби хребта й суглобів тощо.Показником правильності харчування певною мірою слугує маса тіла людини. Вона залежить насамперед від вмісту води, жиру і розвитку скелетних м’язів. У середньому частка позаклітинної води становить близько 15% маси тіла, жир - 20%, м’язи - 40%. Співвідношення між ними може змінюватися, а в результаті змінюється і маса тіла. Так, при набряках збільшується кількість води, а при ожирінні - відкладення жиру. У жінок вміст жиру зазвичай більший, ніж у чоловіків, а з віком його кількість зростає. М’язова маса може зменшуватися під час голодування і збільшуватися в результаті спеціальних тренувань.

Недостатнє або надмірне надходження жирів призводить до порушення обміну речовин в цілому і жирового зокрема, розвитку атеросклерозу, енергетичного голоду організму.


21.12.2015; 07:54
хиты: 138
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь