пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

52. Вікові особливості органів травлення вже десь було53. Загальний план будови , основні функції кістково-мязової системи. Вікові особливості формування скелету людини


Скелет і м'язи - опорні структури та органи руху людини. Вонивиконують захисну функцію, обмежуючи порожнини, в яких розташованівнутрішні органи. Так, серце і легені захищені грудною кліткою і м'язамигрудей і спини; органи черевної порожнини (шлунок, кишечник, нирки) - нижнімвідділом хребта, кістками тазу, м'язами спини і живота; головний мозокрозташований в порожнині черепа, а спинний мозок - у хребетному канал
Загальна характеристика опорно-рухового апаратуОпорно-руховий апарат складається зі скелета та м'язів. Скелет - це пасивна частина, а м'язи - активна. Кістки скелета є важелями, які приводяться в рух м'язами. Внаслідок цього частини тіла змінюють своє положення стосовно одна одної, переміщають тіло в просторі й виконують опорну функцію.Людина народжується, розвивається й існує в умовах земного тяжін­ня - гравітації, і кожний рух пов'язаний з подоланням сил тяжіння, тому опорно-руховий апарат виконує ще й антигравітаційну функцію.Обидві частини опорно-рухового апарату і розвиваються з одного й того самого зародкового листка - мезодерми, і тісно пов'язані між со­бою анатомічно й функціонально Функції опорно-рухового аппаратуОпорно-руховий апарат має наступні функції: 

    Опорна                              

Скелет формує кістковий каркас тіла, слугує місцем при­кріплення м'язів. Скелетні м'язи фіксують тіло в певному положенні.

    Рухова                               

Здійснюється за допомогою з'єднаних суглобами кісток і скорочення прикріплених до них м'язів.

   Захисна                              

Знаходить свій вияв в утворенні кістками порожнин, у яких розташовані життєво важливі органи. Так, грудна клітка захи­щає від механічних впливів серце та легені; нижній відділ хребта, кістки таза й м'язи живота захищають внутрішні органи черевної порожнини - шлунок, кишечник, нирки; головний мозок захищений кістками черепа, а спинний мозок-хребта.     

   Метаболічна функція    

бере участь в обміні мінеральних речовин.

     Кровотворна                  

Кожний рух здійснюється за допомогою кількох м'язів різнонаправленої дії. Крім того, скелетні м'язи є своєрідними органами чуття, тому що в м'язових волокнах і сухожиллях наявні нервові закінчення - рецептори, які посилають імпульси в центральну нервову систему.

Більше 400 м'язів покривають наш скелет і разом з кістками і з'єднаннями дозволяють здійснювати рухи, але при цьому м'язи вен і артерій, які забезпечують потік крові, що йде від серця, виконують функції, не пов'язані з опорно-руховим апаратом.

Міміку на обличчі дозволяють нам робити м'язи обличчя.

Згинання та розгинання передпліччя здійснюється за рахунок двоголового і триголового м'яза плеча.Косі м'язи живота при скороченні забезпечують виштовхування повітря з легенів. Вони виконують протилежну роботу діафрагми, яка захована усередині черевної порожнини.Допомагають згинати й розгинати стегно чотириглавий м'яз і двоголовий м'яз стегна так само, як і у випадку з верхніми кінцівками.

 


21.12.2015; 07:54
хиты: 513
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь